RU
 

Уряд спростив контроль за імпортними ліками

1 березня 2010, 21:37
0
5

Сьогодні, 1 березня, на своєму засіданні уряд прийняв постанову № 902, яка спрощує контроль за лікарськими засобами, що імпортуються до України.

Так, за словами голови Держкомпідприємництва Олександри Кужель, документ передбачає лише візуальний контроль за ліками, які завозяться з США, Японії і Європейського союзу.

Як повідомляється, на ліки з інших країн проводитимуть вибірковий лабораторний контроль. Нормативний акт також передбачає зняття обов’язковості видачі сертифікату JMP українського зразка, сказала Кужель, зазначивши, що це може здешевити імпортні ліки.

"Раніше наші експерти виїжджали і контролювали кожну партію. За це все платили споживачі. Зараз же у дистриб’юторів є можливість зменшити ціну на покращення обігу. Тому що, ви знаєте, більше заробити можна, коли більше у обігу, а коли ліки дорогі, і ми мало купуємо, то це стає нецікавим для ввезення", - сказала вона.

Водночас, підсумувала Кужель, сьогодні були прийняті постанови, згідно з якими скасована плата у 16 тис. грн. при видачі ліцензії аптеці і заборонено вилучення ліків з аптек для аналізу.

Глава Держкомпідприємництва вважає, що це також повинно понизити роздрібні ціни.

Нагадаємо, як повідомила у вересні 2009 року під час наради з виробниками лікарських засобів прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, імпорт лікарських препаратів в Україні складає 9 млрд. грн. на рік.

Вона зазначила, що власне виробництво українських ліків (що на 80% виробляються з імпортної сировини) складає 4 млрд. грн. на рік. З вітчизняної сировини в Україні виготовляється менше 5% лікарських засобів.

Порівняно з 2005 роком імпорт фармакологічної продукції зріс на 210%. Також Тимошенко зазначила, що регуляція цін на лікарські засоби в Україні відбувається через механізм торгівельних надбавок, які встановлені на рівні 10-30%.

Прем’єр-міністр зазначила, що цей механізм є вкрай неефективним. Також, за словами глави уряду, в Україні необґрунтовано високі ціни і низька якість лікарських засобів.

Причиною цього вона називала відсутність дієвої системи контролю за лікарськими засобами і впливу на формування ціни на них. Вона підкреслювала, що державна регуляція цін на лікарські засоби є надзвичайно важливою і використовується майже в усіх країнах світу, але Україна є виключенням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...