Відповідно до моніторингу, що проводиться органами державного контролю
за цінами, в Миколаївські області зберігається найнижча в Україні ціна
на хліб. Так, середня роздрібна ціна на хліб з борошна першого ґатунку
становить 1,36 грн. за 1 кілограм, що на 89 коп. менше ніж в середньому
по Україні (2,25 грн.). Якщо порівнювати з сусідніми областями, то в
Одеській та Дніпропетровській областях ціна складає 2,07 грн., в
Херсонській – 2,15 грн., а в Кіровоградській взагалі - 2,23 грн. за
кілограм хліба. Схожа ситуація і з житньо-пшеничним хлібом. Його ціна в
нашій області складає лише 1,66 грн. при середній по Україні - 2,15
грн., що знову таки виводить Миколаївську область на перше місце по
Україні. В сусідній Кіровоградській області ціна на такий хліб складає
2,12 грн., а в Херсонській – 2,18 грн., що вище ніж в Миколаєві на 52
копійки. В Сімферополі житньо-пшеничний хліб продається 2,54 грн. за
кілограм. Однією з найнижчих в нашій області є ціна на хліб з борошна
вищого ґатунку (батон) – 2,49 грн., в порівнянні з середньою по Україні
2,85 та з ціною на відповідний продукт в найближчих областях. Лідирує
Миколаївська область також на олійному ринку України. Якщо в Києві літр
олії можна придбати за 9,9 грн., в Криму за 9,61 грн. а в Кіровограді
за 9,35 грн., то, згідно даних моніторингу, в Миколаєві олія коштує
8,68 грн. за один літр, що вирізняє області на рівні інших. Найнижчий
рівень цін в області в порівнянні з сусідами зберігається на ринку
яловичини. В Миколаєві кілограм м’яса в підприємствах торгівлі можна
придбати в середньому за 19,35 грн. В той же час в сусідніх
Кіровоградській та Одеській областях відповідно за 22,4 та 22,7 грн. За
цим показником Миколаївщина займає третє місце і випереджає середній
рівень по Україні, який становить 22,08 грн. за кілограм. Одна з
найнижчих цін в області і на свинину. Якщо в Одесі кілограм коштує 25,2
грн., в Херсоні – 23,94 грн., Кіровограді – 24,6 грн. Дніпропетровську
– 24,73, то в Миколаєві – 22,66 грн., що є третім показником по
Україні. Таким чином, в Миколаївській області ціни є найнижчими по
Україні по шести показникам. Це хліб з борошна першого ґатунку (60,17%
від середніх по Україні), житньо-пшеничний хліб (76,8% ), вермішель
(90%), манна (92%), гречана крупа (96,6%) та олія (93,8%). Втім
зберігаються на рівні середньо українських ціни на сметану, цибулю,
молоко, тваринне масло, сало, моркви та буряка. Але за жодним з
показників рівень роздрібних цін на Миколаївщині не перевищує середній
по Україні. Взагалі ж, цінова політика в області знаходиться під
постійним контролем з боку керівництва облдержадміністрації.
Прес-служба ОДА.
http://www.pravda.mk.ua/news/nik_news/2007/11/06/33871.html
|