Головна сторінка

Чт, 09.05.2024, 12:03

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

 
Головна сторінка
Меню сайту
  НОВИНИ
  СТАТТІ
  БЛОГИ БАШТАНЧАН
  ФОТОАЛЬБОМ
  ФОРУМ
  БАШТАНКА TV

  Пошук земляків
  Безкоштовні об'яви

  Проекти та важливі публікації

Підприємства, установи:
- «Голос Баштанщини»: реклама та публікації
- Баштанський відділ поліції
- Баштанський відділ ДРАЦС
- Університет «Україна» в м. Баштанка
- Баштанське УЕГГ
- Управління статистики
- Фонд соцстрахування
- ДНЗ «Баштанський професійний ліцей»
- Управління соціального захисту населення Баштанської РДА
- Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
- Центральна районна бібліотека
- Баштанський РС ГУ ДСНС
- Відділ лабораторних досліждень
- Управління державного казначейства
- Управління Держпродспоживслужби
- Баштанський РТЦК та СП
- КУ «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради»


Переглядають сайт: 2
Незареєстровані: 2
Користувачі: 0

Пошук на сайті від Google
 
Форма входу
E-mail:
Пароль:


ЦІКАВО:

ВИПАДКОВЕ ВІДЕО НА САЙТІ:

Я давно в тебя влюблен
00:03:21
ВСЬОГО БІЛЬШЕ 400 ВІДЕО!


Випадкові світлини з фотогалереї сайту:
Баштанський РВ УМВС:

Конкурс "А я - україночка":

День Захисника Вітчизни - 2011:

Районний військовий комісар М.І. Капустян:


 
Опитування для Вас
Ви відвідуєте подібні сайти?
Всього відповідей: 139
 

 

 

На головну » 2014 » Вересень » 17

Фото: Відкриття пам’ятного знаку 985 героям Баштанської республіки

    

  16 вересня на старому кладовищі міста Баштанка відбулася знакова подія - відкриття пам’ятного знаку "985 героям Баштанської республіки (1919 рік) від вдячних нащадків" на місці масового поховання героїв, що відстоювали незалежність Баштанського краю на початку минулого століття. Ця подія відбулася з нагоди святкування 95-ї річниці заснування Баштанської республіки. На цьому святому місці Баштанщини донедавна про вічну пам’ять героїв свідчила лише пам’ятна гранітна дошка та огорожа, а тепер, завдяки спільній роботі влади, бізнесу та громади височіє мармуровий хрест.
Відео:







  У заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації, виконувач функцій і повноважень голови райдержадміністрації Сергій Шевченко, голова районної ради Людмила Луценко, заступники голови райдержадміністрації та районної ради, міський голова, голови районної та міської ветеранських організацій, ветерани Великої Вітчизняної війни, діти війни, депутати міської ради, керівники установ та організацій міста, старшокласники Баштанської гімназії, громадські діячі та жителі міста.

  На початку заходу ведучі нагадали присутнім про ті буремні 2 осінні місяці 1919 року, коли слава Баштанської республіки греміла на всю країну та про придушення денікінцями незламної волі баштанчан до незалежності.

  Сергій Дмитрович у своєму слові звернувся до молоді: "Ви повинні пишатися історією свого краю і пам’ятати про те, що ви родом із Баштанки, родом із містечка, де люди цінують свою свободу, свою незалежність свою історію. Прикладом цьому для вас має бути справжній подвиг наших земляків в ті далекі та важкі роки ХХ століття. Не кожен населений пункт нашої молодої країни згаданий у шкільних підручниках. Так, героїчний подвиг синів Баштащини вивчають всі школярі 10-х класів на історії нашої держави. Бережіть цю історію і пам’ятайте це".

  По завершенню цієї події священиками міста було освячено пам’ятний знак та відслужено молебен за закатованими та розстріляними 985 героями Баштанської республіки.
Михайло ДАНИЛЮК
Фото, відео Василя ГОНТИ

Фотогалерея:

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

Відкриття пам'ятного знаку Героям

 
Джерело: http://bashtanka.mk.gov.ua/ua/news/?id=12602
Категорія новин: Події, свята
Опублікував: vagonta | Дата: 17.09.2014

ПОШУК за КЛЮЧОВИМИ словами статті: відкриття пам’ятного знаку, Баштанська республіка, герої Баштанської республіки
Всього коментарів користувачів сайту: 11
avatar
0
1
А де ж подівся священник московської церкви? Чи ті які віддали життя захищаючи свою землю від московської білої гвардії його не цікавлять? Вважаю, що Закон "Про люстрацію" повиненен в одинаковій мірі відноситись і до священників. Адже так не можна, їсти українське сало, дихати українським повітрям, і в той же час ігнорувати українських героїв.
avatar
0
2
Тут я з вами не погоджуюсь, Валентине Трохимовичу. Згадайте комуністичну державу, яка втрутилася у справи церкви. І що ми маємо - церковні руїни (і досі не відновили кількість церков, що була на початку ХХ століття) та сотні тисяч закатованих священнослужителів. Я не ототожнюю радянську владу з нинішнім урядом, але дотримуюся принципу: кесареве - кесареві, а боже - Богу. Тому люстрація - для мирян, а не священиків. Так, сьогодні треба думати церковним діячам над об'єднанням православ'я на Україні, але без зовнішнього тиску на цей процес, особливо від політиків...
avatar
0
3
Залишим люстрацію. Чому не було священника московської церкви? Ігнорує все українське? Не забагато на себе бере?
avatar
0
4
Валентине Трохимовичу, зараз ви говорите такими ж словами, як дехто з колишніх керівників району, коли "заганяли" працівників трудових колективів на стадіон на футбол чи інші заходи. Я важаю, що захід пройшов добре навіть без участі ще одного священика. До речі, я щось не бачив вас там biggrin
avatar
0
5
Захід дійсно пройшов добре.Не бачили ви мабуть мене тому, що не туди дивились.Бачу як ви заговорили,можливо не тільки московська церква вам мати рідна?
avatar
0
6
Просто я прихожанин церкви, де настоятель саме о. Віталій Сопіжук. Як кожен небайдужий прихожанин захищаю свою парафію та священика. Так буду робити і далі, щоб там не було. Думаю і ви б так робили, якби це стосувалося вашої церкви. Поряд з цим спілкуюся з іншими священиками, і не лише православними.
Дивно що ви засумнівалися у моєму позитивному відношенні до захисників України, в т. ч. й до героїв Баштанської республіки.
avatar
0
7
З огляду на події у Донецьку та Луганську та діями сепаратистів ДНР-ЛНР частина жителів району висловлюється, що учасники Баштанського повстання є звичайними бандитами, якими є зараз ДНРовці.
Що думаєте з цього приводу?
avatar
0
8
Це вам говорив алкоголік-комуніст, який там був присутнім.В райкомі компартії він матеріали КДБ добре вивчав. Тому добре знає , що програмним завданням повстанців було відділення України від росії, шляхом збройної боротьби. О.Прядко,О.Околот, т,Гапішко та інші повстанці вже в !932 році розповсюджували антиббільшовицькі листівки, закликали саботувати хлібозаготовку. Тому вироком Одеського суду в 1936 році від 23 січня -3 лютого Баштанських повстанців Прядка Миколу, Яшина Зіновія, Палія Пантелея, Музику Зіновія та багато інших визнали класовими ворогами і розтріляли. Ясно, що для комуністів вони бандити.
avatar
0
9
Я знаю позицію комуністів з даного питання. Це не вони. Про дії повстанців, що ви пишете, я добре знаю, бо до редакції газети жителі району надсилали листи саме про антибільшовицьку діяльність наших повстанців.  Та є й інші листи - про злочини, які робилися тими ж повстанцями. Зокрема розстріли мирного населення і священиків в тому числі. І що головне - обидві сторони мають спільну доказову базу  - спогади очевидців!
Знаю думку певних депутатів від райради про це повстання. І це теж не комуністи. Ось так. Тому й запитав і вашу думку, і запитую при нагоді думку інших земляків. Крім того, і зв'язку з війною Росії проти України, усе більше чую думки (від тих, хто на боці єдиної України) у яких засуджується діяльність наших повстанців...
avatar
0
10
Спогади очевидців не чув.Вважа,що скільки людей стільки і різних думок.Якщо очевидці,які памятають ті роки ще живуть то це добре.Виходить, якщо повстанці є бандитами,а наша влада як районна так і міська увіковічують їх память памятним знаком то ця влада бандитська.
avatar
0
11
Точно. Проте нам треба докопатися таки до істини. Нехай правда буде правдою справжньою, а не спотвореною в угоді тодішньої радянської влади.
До речі, одну зі статей істориків про повстання я незабаром знайду та опублікую на сайті. Там вони описуються як герої, але й вказуються не досить добрі речі. Є ще роботи істориків з даного питання. Буде можливість - знайду й інші матеріали...

Додати коментар:
ComForm">
avatar
 

 


НОВІ КОМЕНТАРІ ДО УСІХ РОЗДІЛІВ САЙТУ:

Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.


Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

       
РОЗДІЛИ НОВИН
Пам'ятаємо... [173]
Про захисників-земляків з Баштанщини
Акценти [5]
Особистий погляд на події
Куточок споживача [66]
Цікаві, якісні, дешеві товари у Інтернет-магазинах та у м. Баштанка. Корисні поради і т.д.
Відверта розмова [12]
Новий фейсбук і ютуб проєкт від В. Гонти
Запитували - відповідаємо [23]
Життя навколо нас [7]
Події, свята [672]
Суспільство [627]
Освіта, медицина [490]
Культура [201]
Бібліотека [2]
Надзвичайно [513]
Спорт [207]
Історія [26]
Політика [152]
Економіка [60]
Інформування [528]
Допомога українській армії [42]
Виконавча влада [396]
Самоврядування [195]
Сесії районної ради [73]
Вітання жителів району [92]
Пошук земляків-баштанчан [8]
Конкурси, акції [23]
Миколаївщина: політика [146]
Миколаївщина: економіка [96]
Миколаївщина: суспільство [864]
Мик-щина: к-ра, мед., освіта, спорт [194]
Україна: політика [349]
Україна: економіка [329]
Україна: суспільство [1054]
Україна: к-ра, мед., освіта, спорт [358]
Духовність [39]
Православним християнам [123]
Світ: суспільство [357]
Світ: наука і техніка [202]
Світ: цікаво-корисно [57]
Важливо про сайт! [36]
Цитата від Баштанка НЕТ [13]
Оголошення на Баштанка.НЕТ [1]
Відібрані оголошення від жителів Баштанщини, району, а також інших областей України

Зверніть увагу!
Найбільше коментарів:

  • vagonta
  • bashtanka
  • valentin_gricenko4
  • pshichenkoi
  • майдан8318
  • Гриценко
  • dm
  • doktorzlo
  • олександр
  • Star
  • mkkit
  • dusha
  • dmbashtanka
  • prestupnoctinet
  • майдан

  • Сьогодні відвідували сайт:

     
    Оновлені теми на форумі

  • Норковые шубы от клер
  • Медичний Центр Здоров'я
  • Квитки на автобус по Україні, Польщі та Європі
  • Професійний друк
  • Запрошуємо на онлайн навчання в школу ITStar

  • Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz