Головна сторінка

Пт, 26.04.2024, 04:32

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

 
Головна сторінка
Меню сайту
  НОВИНИ
  СТАТТІ
  БЛОГИ БАШТАНЧАН
  ФОТОАЛЬБОМ
  ФОРУМ
  БАШТАНКА TV

  Пошук земляків
  Безкоштовні об'яви

  Проекти та важливі публікації

Підприємства, установи:
- «Голос Баштанщини»: реклама та публікації
- Баштанський відділ поліції
- Баштанський відділ ДРАЦС
- Університет «Україна» в м. Баштанка
- Баштанське УЕГГ
- Управління статистики
- Фонд соцстрахування
- ДНЗ «Баштанський професійний ліцей»
- Управління соціального захисту населення Баштанської РДА
- Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
- Центральна районна бібліотека
- Баштанський РС ГУ ДСНС
- Відділ лабораторних досліждень
- Управління державного казначейства
- Управління Держпродспоживслужби
- Баштанський РТЦК та СП
- КУ «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради»


Переглядають сайт: 1
Незареєстровані: 1
Користувачі: 0

Пошук на сайті від Google
 
Форма входу
E-mail:
Пароль:

ЦІКАВО:

ВИПАДКОВЕ ВІДЕО НА САЙТІ:

Публічне представлення ка......
00:30:47
ВСЬОГО БІЛЬШЕ 400 ВІДЕО!


Випадкові світлини з фотогалереї сайту:
-12:

-34:

Покладання квітів:

Вітання ветеранів з Днем визволення району:


 
Опитування для Вас
Де Ви проживаєте?
Всього відповідей: 404
 

 

 

На головну » 2017 » Червень » 2

Інститут національної пам'яті продовжить декомунізацію вулиць Баштанки


Після того, як міськрадою було повернуто старі назви вулиць у м. Баштанка, Український інститут національної пам'яті звернувся до поліції, прокуратури та СБУ.

Читаємо: ІНСТИТУТ ЗВЕРНУВСЯ ДО ПОЛІЦІЇ, ПРОКУРАТУРИ Й СБУ ЧЕРЕЗ ПОВЕРНЕННЯ КОМУНІСТИЧНИХ НАЗВ НА МИКОЛАЇВЩИНІ

25 травня цього року Баштанська міська рада (Миколаївська область) ухвалила рішення, яким перейменувала окремі об’єкти топоніміки у Баштанці. Зокрема, до переліку ввійшли вулиці, раніше перейменовані у зв’язку з декомунізацією. Так, вулиці Небесної Сотні повернули попередню назву вулиця Баштанської республіки, вул. Підпільників ОУН – вул. Васляєва, вул. Д. Боровика – вул. Ватутіна, вул. М. Василенка – вул. Горького.

Український інститут національної пам'яті надіслав міському голові Баштанки І. Рубському лист, в якому наголосив, що згадане рішення суперечить чинному законодавству, й закликав призупинити його відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Також Інститут звернувся з відповідними листами до голови Національної поліції С. Князєва, Генерального прокурора Ю. Луценка, голови Служби безпеки В. Грицака з проханням розслідувати ситуацію та притягнути винних до відповідальності.

Нагадаємо, вулиці Баштанської республіки, Васляєва, Ватутіна й Горького були перейменовані розпорядженням голови Миколаївської ОДА від 21 травня 2016 року згідно з декомунізаційним законодавством як такі, що містили символіку комуністичного тоталітарного режиму. Це рішення є чинним й обов’язковим до виконання.

“Оскільки перейменування об’єктів топоніміки з символікою комуністичного тоталітарного режиму у м. Баштанці згідно передбаченої Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» процедури вже відбулося, будь-яке нове перейменування має відбуватися за процедурою, визначеною Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» та Порядком проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, та об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989”, – йдеться в листі.

Таким чином за загальною процедурою об’єктам топоніміки можуть бути присвоєні імена осіб, які “внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України; здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я Батьківщини; зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя”.

Водночас забороняється присвоювати об’єктам топоніміки імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, працювали у радянських органах державної безпеки, назви СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік та похідні від них, а також назви, пов’язані з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

Тому повернення вулицям міста Баштанки декомунізованих назв суперечить чинному законодавству.

Зазначаємо, що відповідно до ст. 4361 Кримінального кодексу України «виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» є кримінальним злочином і «карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої».

 

У листі до міського голови Баштанки Український інститут національної пам’яті також пояснив, чому рішення Баштанської міської ради суперечить Конституції України, не враховує вимог чинного законодавства, зокрема законів України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», Указу Президента України «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті» від 28.01.2010 року № 75/2010, Указу Президента від 11.02.2015 №69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні», а також йтиме у розріз з вимогами Стратегії національно- патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13.10.2015 № 580/2015.

Водночас Український інститут національної пам’яті звернувся з відповідними листами до голови Національної поліції С. Князєва, Генерального прокурора Ю. Луценка, голови Служби безпеки В. Грицака з проханням провести у межах компетенції перевірку викладених фактів та в разі встановлення протиправних дій притягнути винних осіб до відповідальності, передбаченої законом.
 

 

 
Опубліковано Bashtanka 2 червня 2017 р.

 

 
Категорія новин: Суспільство
Опублікував: vagonta | Дата: 02.06.2017

ПОШУК за КЛЮЧОВИМИ словами статті: декомунізація, перейменування вулиць
Всього коментарів користувачів сайту: 8
avatar
0
1
Коментарі вітаються. Змістовні коментарі публікуватимуться у районній газеті "Голос Баштанщини", адже вже до редакції надійшов від жительки Баштанки Ярослави Самойленко, де вона висловлює власну думку з цього питання.
avatar
-1
2
Складається враження, що в УІНП зібралась якась ватага неадекватів, які сунуть свого носа туди, де вони нічого не розуміють. Якщо про Ватутіна, Горького і Васляєва особливо не поспориш, то вул Б.Республіки ніяким чином не підпадає під дію того цього дуже спірного Закону.

Ну а враховуючи останні новини з сайту Преступности.Нет про подання позову прокуратурою в мене склалося враження, що державному апарату немає на що витрачати кошти і час, як на таки дріб’язок. Дякую за увагу.
avatar
2
3
Тепер цим депутатам потрібно поставити на голосування питання про визнання росії-агресором, що і покаже скільки в нову ОТГ затерлося сепаратистів.
avatar
0
4
Щодо депутатів, тут діло таке, їх небагато і набереться, а от серед керівництва та працівників здається в любого тикни не промахнеся.
avatar
-1
5
При чому тут сепаратисти? Як же ви вже дістали сепаратистами. От ти, Гриценко, проживаєш на Грушевій чи якій там вулиці - то і живи. Ти, Токар, на Промисловій животієш -то і живи. А особисто я не хочу жити на вулиці, названій в честь бандитів оунівців чи Героїв Небесної Сотні, які, безперечно є героями, але все-таки до Баштанки жодного прямого відношення не мають. Якби той даун Шмеріков перейменував ці вулиці щось типу Тіниста, Третя авеню, та хоч Перша-з-краю, то не було б стільки протирічь. І міняти у подальшому не треба було б ті назви, як в Америці. А так сьогодні одні герої, завтра інші. Проста арифметика.
avatar
0
6
Є добрий український вислів" Не старайтеся з дураком говорити на рівних в дурості дураку рівних немає"
Для того,щоб говорити про те, яке відношення мають Герої Небесної Сотні чи ,ОУН під час війни,до Баштанки треба хоча б
знати історію рівня 5 класу.
Щодо вулиці Баштанської республіки тут перебор, ця вулиця повина бути.Щоб міськрада дійсно хотіла, щоб память про ті події залишилася, моглиб це зробити. Назвали б вулицю, наприклад, як памятник, вулиця "Баштанських повстанців"чи інакше. Просто ніхто цим не хотів займатися, а тепер когось крайнього шукають.
avatar
0
7
Але ж шановний! Історію переписують із року в рік. Але як би її не переписували, ніхто мене не переконає, що ОУН то є бандитська організація. Ми зараз не говоримо про "подвиги" радянської вади.

А для того, щоб стверджувати, що Герої Небесної Сотні не мають прямого стосунку до Баштанки, історію вчити не треба. Треба жити в цей час, що ми і робимо, на жаль. Згоден, що вулицю Баштанської республіки не варто чіпати, і не варто її навіть перейменовувати в ПОвстанців.
avatar
0
8
Ось бачиш і знайшли ми багато чого спільного.Ти пишеш, що тебе ніхто не переконає, що ОУН є бандитська організація.Теж саме думаю і я, що ОУН то не є бандитська організація. Тим більше коли познайомився з архівними документами СБУ, щодо Пісківської ОУНівської організації та з музейними матеріалами як в Пісківській школі так і в нашому музею.
Небесна Сотня є уособленням героїзму українців за ідеї свободи, рівності та гідності(повторюся українців,думаю до українців ми також маємо відношення) жаль, що ця ціна стала такою високою.

Додати коментар:
ComForm">
avatar
 

 


НОВІ КОМЕНТАРІ ДО УСІХ РОЗДІЛІВ САЙТУ:

Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.


Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

       
РОЗДІЛИ НОВИН
Пам'ятаємо... [165]
Про захисників-земляків з Баштанщини
Акценти [5]
Особистий погляд на події
Куточок споживача [66]
Цікаві, якісні, дешеві товари у Інтернет-магазинах та у м. Баштанка. Корисні поради і т.д.
Відверта розмова [12]
Новий фейсбук і ютуб проєкт від В. Гонти
Запитували - відповідаємо [23]
Життя навколо нас [7]
Події, свята [672]
Суспільство [624]
Освіта, медицина [490]
Культура [201]
Бібліотека [2]
Надзвичайно [513]
Спорт [207]
Історія [26]
Політика [152]
Економіка [60]
Інформування [528]
Допомога українській армії [42]
Виконавча влада [395]
Самоврядування [195]
Сесії районної ради [73]
Вітання жителів району [92]
Пошук земляків-баштанчан [8]
Конкурси, акції [23]
Миколаївщина: політика [146]
Миколаївщина: економіка [96]
Миколаївщина: суспільство [864]
Мик-щина: к-ра, мед., освіта, спорт [194]
Україна: політика [349]
Україна: економіка [329]
Україна: суспільство [1050]
Україна: к-ра, мед., освіта, спорт [358]
Духовність [39]
Православним християнам [123]
Світ: суспільство [357]
Світ: наука і техніка [202]
Світ: цікаво-корисно [57]
Важливо про сайт! [36]
Цитата від Баштанка НЕТ [13]
Оголошення на Баштанка.НЕТ [1]
Відібрані оголошення від жителів Баштанщини, району, а також інших областей України

Зверніть увагу!
Найбільше коментарів:

  • vagonta
  • bashtanka
  • valentin_gricenko4
  • pshichenkoi
  • майдан8318
  • Гриценко
  • dm
  • doktorzlo
  • олександр
  • Star
  • mkkit
  • dusha
  • dmbashtanka
  • prestupnoctinet
  • майдан

  • Сьогодні відвідували сайт:

     
    Оновлені теми на форумі

  • Норковые шубы от клер
  • Медичний Центр Здоров'я
  • Квитки на автобус по Україні, Польщі та Європі
  • Професійний друк
  • Запрошуємо на онлайн навчання в школу ITStar

  • Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz