Головна сторінка

Пт, 29.03.2024, 12:27

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

 
Головна сторінка
Меню сайту
  НОВИНИ
  СТАТТІ
  БЛОГИ БАШТАНЧАН
  ФОТОАЛЬБОМ
  ФОРУМ
  БАШТАНКА TV

  Пошук земляків
  Безкоштовні об'яви

  Проекти та важливі публікації

Підприємства, установи:
- «Голос Баштанщини»: реклама та публікації
- Баштанський відділ поліції
- Баштанський відділ ДРАЦС
- Університет «Україна» в м. Баштанка
- Баштанське УЕГГ
- Управління статистики
- Фонд соцстрахування
- ДНЗ «Баштанський професійний ліцей»
- Управління соціального захисту населення Баштанської РДА
- Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
- Центральна районна бібліотека
- Баштанський РС ГУ ДСНС
- Відділ лабораторних досліждень
- Управління державного казначейства
- Управління Держпродспоживслужби
- Баштанський РТЦК та СП
- КУ «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради»


Переглядають сайт: 1
Незареєстровані: 1
Користувачі: 0

Пошук на сайті від Google
 
Форма входу
E-mail:
Пароль:


ЦІКАВО:

ВИПАДКОВЕ ВІДЕО НА САЙТІ:

Презентація І тому книги ......
00:16:58
ВСЬОГО БІЛЬШЕ 400 ВІДЕО!


Випадкові світлини з фотогалереї сайту:
З 8 березня!:

День Захисника Вітчизни - 2011:

З 8 березня!:

_-51:


 
Опитування для Вас
Де Ви проживаєте?
Всього відповідей: 404
 

 

 

На головну » 2016 » Травень » 3

Вороги реформування преси в Україні 2016

  Сьогодні, у Всесвітній день свободи преси, Національна спілка журналістів України оприлюднює прізвища тих посадовців, які протидіють виконанню Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” для привернення уваги до цих фактів журналістської спільноти та Президента України, Прем'єр-міністра України, правоохоронних органів.

З 1 січня 2016 року в Україні почав діяти довгоочікуваний Закон “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, завдяки якому журналісти можуть самостійно визначати редакційну і господарську політику своїх видань.

Закон передбачає чітку процедуру прийняття рішень, як трудовими колективами газет, так і їх засновниками — органами влади та місцевого самоврядування.

Протягом перших трьох місяців дії Закону близько 550 трудових колективів комунальних видань прийняли рішення про свою участь у реформуванні та подали пропозиції владним співзасновникам. Більше 200 з них готові реформуватися вже цьогоріч - у першому етапі.

Запрошуємо переглянути статті про проблеми реформування газети "Голос Баштанщини":

- Призупинено утвердження свободи слова;
- Закони України треба поважати, тільки дуракам Закони неписані.

Але не всі державні адміністрації, а особливо - місцеві ради готові відмовитися від власного “рупора”. Це небажання “обгрунтовується” ними різними причинами: неможливістю депутатів доносити свою інформацію до виборців, втратою комунального майна, відсутністю державницької позиції у реформованих газетах.

Очевидно, що всі причини є надуманими, адже: місцеві ради, депутати і зараз, і після реформування повинні розміщати свої публікації в газеті лише на підставі договору, інше є втручанням в редакційну політику видання, що прямо заборонено Конституцією України, оскільки є цензурою.

Майно і приміщення, якими і зараз, і після реформування користуються редакції передаються їм за умови випуску газети з незмінною назвою, суспільно-політичною спрямованістю та мовою видання. У разі припинення випуску газети, майно і приміщення повертаються у комунальну власність.

А щодо державницьких позицій, то карколомні події останніх років показали, як легко відмовлялися від державницьких позицій деякі органи самоврядування.

Будь які аргументи проти реформування преси є надуманими і приховують справжні побоювання місцевих “царьків”: втрату “карманної” газети, яка б друкувала оди “очільнику” району, міста чи області та набуття критично налаштованого до влади видання, яке має багаторічну довіру читачів. Більшість редакторів державних і комунальних видань мають нелегкий досвід відвойовування незалежності редакційної політики газети. І зараз ми спостерігаємо за останніми спробами місцевих чиновників “не пущать”.

Національна спілка журналістів України більше 15 років пропонувала і відстоювала закон, який реформує, а не знищує друковані видання, який дозволяє журналістам бути господарями своєї газети, а читачам реалізовувати своє право на отримання місцевої інформації. Після набуття чинності Законом, Спілка розробила дорожню карту реформування - “15 кроків до свободи і незалежності” - з усіма необхідними зразками документів для реалізації Закону.

Реформування преси є одним з обов'язків, який Україна взяла на себе перед Радою Європи та у рамках плану Україна-НАТО.

Перші підсумки реформи свідчать про її успішність: більшість редакцій готові взяти участь у реформуванні, більшість органів влади і місцевого самоврядування вже прийняли рішення про свій вихід із засновників газет і редакцій. Але майже в кожній області України є затяті вороги реформування преси.

До “Ворогів реформування преси” ми відносимо таких посадовців (в алфавітному порядку):

 

  1. Горошко Сергій — виконуючий обов'язки міського голови, секретар Новомосковської міської ради Дніпропетровської області, який своїми діями перешкоджає реформуванню газети “Новомосковська правда”.
  2. Кауфман В'ячеслав — голова Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області, який перешкоджає реформуванню газети “Сіверський край”.
  3. Кулак Тетяна, Мироненко Оксана, Поліщук Олександр — депутати Хмільницької міської ради Вінницької області (обрані депутатами від партії “Свобода”), які перешкоджають реформуванню газети “Життєві обрії”.
  4. Недопад Григорій - голова Ківерцівської районної ради Волинської області (обраний депутатом від партії УКРОП), Чигрин Тамара - заступник голови Ківерцівської районної ради Волинської області (обрана депутатом від партії Батьківщина), які перешкоджають реформуванню газети “Вільним шляхом”.
  5. Новобранов Володимир — голова Розівської районної ради Запорізької області, який перешкоджає реформуванню газети “Роз-інформ”.
  6. Олененко Генадій — голова Кам'янсько-Дніпровської районной ради Запорізької області, Пригода Микола — керівник фракції “Опозиційний блок”, які перешкоджають реформуванню газети “Новини дня”.
  7. Потієнко Валерій — голова Іванківської районної ради Київської області, який перешкоджає реформуванню газети “Трибуна праці”.
  8. Серпенінов Руслан — голова Сарненської районної ради Рівненської області, Усик Світлана — Сарненський міський голова, які перешкоджають реформуванню газети “Сарненські новини”.
  9. Сундуков Сергій — голова Кам'янської районної ради Черкаської області, який перешкоджає реформуванню газети “Трудова слава”.
  10. Стефанюк Лариса — голова Кегичівської районної ради Харківської області та Гончаров Роман — голова Кегичівської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети “Наш край”.
  11. Терещенко Мішель — Глухівський міський голова Сумської області, який перешкоджає реформуванню газети “Народна трибуна”.
  12. Тертична Тетяна — голова Каховської районної ради Херсонської області, Салтиков Валерій — голова Каховської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети “Каховська зоря”.
  13. Якимчук Наталія — голова фракції “Солідарність” Чернівецької міської ради Чернівецької області, яка перешкоджає реформуванню газети “Чернівці”.

* * *

Закликаємо засоби масової інформації та громадські організації сприяти поширенню інформації про всі факти перешкоджання журналістам, порушення права громадян на отримання інформації, привертати увагу влади і громадськості до небезпечних тенденцій обмеження доступу до інформації.

Цей список ми будемо оновлювати до Дня журналіста — 6 червня, до Дня Незалежності України — 24 серпня та до Дня місцевого самоврядування — 7 грудня. Також пересилаємо його до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту для моніторингу і контролю з боку міжнародних структур.

Джерело: http://nsju.org/index.php/article/5579
Категорія новин: Україна: суспільство
Опублікував: vagonta | Дата: 03.05.2016

ПОШУК за КЛЮЧОВИМИ словами статті: роздержавлення Голосу Баштанщини, комунальна преса, свобода преси, роздержавлення ЗМІ
Всього коментарів користувачів сайту: 2
avatar
0
1
Наступного тижня редакція "Голосу Баштанщини", як і наші колеги з Новобузького видавництва "Вперед" направлятимуть клопотання до Держкомтелерадіо інформацію про результати роздержавлення. Тобто часткового. Ймовірно наш район теж опиниться у цьому "видатному" списку.
avatar
0
2
Після 9 травня в центрі міста буде проведений мітинг підтримки газети яка повина бути вільною від влади.

Додати коментар:
ComForm">
avatar
 

 


НОВІ КОМЕНТАРІ ДО УСІХ РОЗДІЛІВ САЙТУ:

Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.


Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

       
РОЗДІЛИ НОВИН
Пам'ятаємо... [151]
Про захисників-земляків з Баштанщини
Акценти [5]
Особистий погляд на події
Куточок споживача [66]
Цікаві, якісні, дешеві товари у Інтернет-магазинах та у м. Баштанка. Корисні поради і т.д.
Відверта розмова [12]
Новий фейсбук і ютуб проєкт від В. Гонти
Запитували - відповідаємо [23]
Життя навколо нас [7]
Події, свята [672]
Суспільство [621]
Освіта, медицина [489]
Культура [201]
Бібліотека [2]
Надзвичайно [511]
Спорт [207]
Історія [26]
Політика [152]
Економіка [60]
Інформування [528]
Допомога українській армії [42]
Виконавча влада [394]
Самоврядування [195]
Сесії районної ради [73]
Вітання жителів району [92]
Пошук земляків-баштанчан [8]
Конкурси, акції [23]
Миколаївщина: політика [146]
Миколаївщина: економіка [96]
Миколаївщина: суспільство [864]
Мик-щина: к-ра, мед., освіта, спорт [193]
Україна: політика [357]
Україна: економіка [329]
Україна: суспільство [1034]
Україна: к-ра, мед., освіта, спорт [358]
Духовність [39]
Православним християнам [123]
Світ: суспільство [359]
Світ: наука і техніка [202]
Світ: цікаво-корисно [57]
Важливо про сайт! [36]
Цитата від Баштанка НЕТ [13]
Оголошення на Баштанка.НЕТ [1]
Відібрані оголошення від жителів Баштанщини, району, а також інших областей України

Зверніть увагу!
Найбільше коментарів:

  • vagonta
  • bashtanka
  • valentin_gricenko4
  • pshichenkoi
  • майдан8318
  • Гриценко
  • dm
  • doktorzlo
  • олександр
  • Star
  • mkkit
  • dusha
  • dmbashtanka
  • prestupnoctinet
  • майдан

  • Сьогодні відвідували сайт:

     
    Оновлені теми на форумі

  • Медичний Центр Здоров'я
  • Квитки на автобус по Україні, Польщі та Європі
  • Професійний друк
  • Запрошуємо на онлайн навчання в школу ITStar
  • Інтернет-магазин для пекарів та кондитерів

  • Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz