Головна сторінка

Вт, 23.04.2024, 10:20

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

 
Головна сторінка
Меню сайту
  НОВИНИ
  СТАТТІ
  БЛОГИ БАШТАНЧАН
  ФОТОАЛЬБОМ
  ФОРУМ
  БАШТАНКА TV

  Пошук земляків
  Безкоштовні об'яви

  Проекти та важливі публікації

Підприємства, установи:
- «Голос Баштанщини»: реклама та публікації
- Баштанський відділ поліції
- Баштанський відділ ДРАЦС
- Університет «Україна» в м. Баштанка
- Баштанське УЕГГ
- Управління статистики
- Фонд соцстрахування
- ДНЗ «Баштанський професійний ліцей»
- Управління соціального захисту населення Баштанської РДА
- Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
- Центральна районна бібліотека
- Баштанський РС ГУ ДСНС
- Відділ лабораторних досліждень
- Управління державного казначейства
- Управління Держпродспоживслужби
- Баштанський РТЦК та СП
- КУ «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради»


Переглядають сайт: 2
Незареєстровані: 2
Користувачі: 0

Пошук на сайті від Google
 
Форма входу
E-mail:
Пароль:


ЦІКАВО:

ВИПАДКОВЕ ВІДЕО НА САЙТІ:

Веселий урожай в Новоєгор......
00:02:43
ВСЬОГО БІЛЬШЕ 400 ВІДЕО!


Випадкові світлини з фотогалереї сайту:
---32:

-13:

Конкурс "А я - україночка":

Відкриття офісу Партії регіонів:


 
Опитування для Вас
Чи підтримуєте вступ України до Європейського Союзу?
Всього відповідей: 967
 

 

 

На головну » 2009 » Січень » 24

Запобігти поширенню туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

    З ініціативи Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України та громад в рамках проекту «Посилення координації та розробка політики з про-філактики ВІЛ/СНІДу», який впроваджується за підтримки глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, у Баштанській міській раді було створено координаційну раду з питань запобігання поширенню туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу.
    20 січня відбулося перше її засідання, в якому взяв участь виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення АМУ та громад Яків Конотопенко.
    – В Україні склалася дуже складна ситуація із захворюванням на туберкульоз, ВІЛ/СНІД і наша країна посідає лідируюче місце серед країн Європи. Так, на обліку в протитуберкульозних закладах України станом на 1 жовтня 2008 року знаходиться 94472 хворих на всі форми активного туберкульозу. Станом на 1.12.2008 р. в Україні зареєстровано 139660 ВІЛ-інфікованих, 26351 – хворих на СНІД. А починаючи з 1987 року, 14918 померли від СНІДу. В свою чергу, Миколаївська область і Баштанський район мають досить високі показники по захворюванню на ці інфекційні хвороби, – сказав Баштанський міський голова Володимир Рибаченко, відкриваючи засідання.
    Тому і виникла необхідність створення міської координа-ційної ради. Її метою є: запобі-гання поширенню туберку-льозу та ВІЛ/СНІДу; здійснення координації місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, громадських та релігійних орга-нізацій, що працюють в місті; надання допомоги людям, хворим на туберкульоз та ВІЛ/СНІД; формування ефективної реалізації єдиної політики, консолідованого використання коштів та удосконалення системи моніторингу та оцінки у сфері запобігання поширенню туберкульозу, ВІЛ-інфекції та СНІДу.
– Такі координаційні ради ми вже створили в містах Первомайську, Миколаєві, Новій Одесі, – відзначив Яків Конотопенко. – Дуже добре, що до складу вашої координаційної ради входять і лікарі, і священик, і правоохоронці, інші за-цікавлені особи, адже в першу чергу, необхідно проводити роз’яснювальну роботу серед населення. Офіційні дані просто вражають. Лише за 9 місяців 2008 р. в Україні на туберкульоз захворіло 26900 осіб. За 11 місяців зареєстровано 17353 ВІЛ-інфікованих. Лише у листопаді – 1687. За минулий рік померло від СНІДу 2428 чоловік. Фактично ж ці цифри набагато більші. Тому наше з вами завдання – зупинити епідемію цих інфекційних захворювань.
Члени координаційної ради затвердили її склад, обравши головою Володимира Рибаченка, заступником – Ганну Зюзько, секретарем – Юлію Онищенко, а також затвердили положення про координаційну раду. І склад координаційної ради, і положення будуть затверджені на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради.
З великим зацікавленням були заслухані виступи лікаря-інфекціоніста та лікаря-фти-зіатра Баштанської райлікарні Віктора Решетника та Віталія Булаха, які розповіли про ситуацію із захворюванням на ВІЛ/СНІД та туберкульоз у місті та районі.
– Нині на обліку в ЦРЛ перебуває 143 особи, хворих на ВІЛ-інфекцію, з яких 68 – жителі міста. По віковій категорії найбільше хворих віком від 25 до 49 років (108 осіб), від 18 до 24 років – 16 осіб. У 2008 році кількість ВІЛ-інфікованих зросла проти 2007 року (40 проти 24). За рік було поставлено на облік 46 осіб, – повідомив Віктор Анатолійович. – Серед ВІЛ-інфікованих хворих на туберкульоз – 22 особи.
На 1 січня 2009 року на обліку 8 осіб, хворих на СНІД, з них 1 – дитина. Найбільше інфіковано статевим шляхом – 52.17%, 34% – ін’єкційним. Досить високим залишається рівень вертикальної трансмісії (від матері до дитини), який складає 17.3%. У 2008 році взято на облік 8 осіб, народжених від ВІЛ-інфікованих вагітних, з них 2 – народжених у грудні. Основною причиною такого стану є пізнє виявлення хвороби та небажання ва-гітної лікуватися. У країнах Європи більше 98% ВІЛ-інфікованих народжують здорових дітей.
З метою зменшення ризику ВІЛ-інфікування дітей, з ВІЛ-інфікованими жінками лікарями проводиться роз’яснювальна робота, кожній видається пам’ятка, вони забезпечуються лікуванням.
На базі жіночої консультації працює центр «Мама і малюк», проводиться до і після тестова консультація вагітних і породіль. В обласному центрі «Мама і малюк» надаються психологічна, юридична та матеріальна допомога.
– Проблемою залишається питання виділення коштів на фінансування посади лікарів, 0,5 – посади лікаря-психіатра, 2 – медичних сестер, – зауважив В. А. Решетник.
Стосовно захворювання на туберкульоз, то, за словами Віталія Булаха, воно зменшилося з 129.8 у 2007 році до 110.3 у 2008 р., що пояснюється зменшенням кількості осіб, які вперше захворіли з 51 до 43. Профілактичне ФГ-обстеження населення складає 714 на 1000 чол. (у 2006 – 707, 2007 – 712) та груп ризику 94,5% (2007 р. – 91%), що дає позитивний результат. Госпіталізація вперше виявлених хворих з деструктивними формами та бактеріовиділювачів 2 роки поспіль стовідсоткова. Контактні з хворими на туберкульоз обстежуються і хіміо-профілактику проходять своєчасно. Хворих з вогнищем туберкульозу немає.
При ЦРЛ нещодавно відкрита лабораторія І рівня на бактеріоскопічне обстеження мокротиння  на МБТ. Є надія, що із створенням лабораторії будуть обстежуватися й діти. Вже виявлено 14 МБТ+ з 18. У 2009 р. виявили двох хворих.
Туберкулінодіагностика серед дітей знизилася у 2008 р. 976/1000 проти 989 у 2007 році. Це пояснюється відсутністю підліткового лікаря та педіатра, які б систематично займалися цією роботою.
Збільшення смертності 14 чол. у 2008 р. проти 10 у 2007 р. пояснюється хронізацією процесу, ускладненням з боку супутних соматичних хвороб, негативним ставленням хворих до свого здоров’я та несвоєчасним зверненням за медичною допомогою.
На жаль, рентгенапарати працюють четвертий термін, тому якість їх дуже низька, наголосив фтизіатр. З метою покращення профоглядів та діагностики туберкульозу необхідно придбати хоча б один новий, бажано цифровий. Необхідно мати й свій флюороавтомобіль.
– Як не прикро, але зараз є хворі на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію й серед забезпечених, благополучних сімей, – звернув увагу В. М. Булах. – Це ще раз доводить, що всі люди повинні проходити ФГ-обстеження. Найгірший стан з цим серед працівників банків, ринків, поштового зв’язку, УПСЗН, АТП. Низький рівень обстежень серед працівників МТС,  ЗАСТ «Зоря Інгулу», райвідділу освіти. Необхідне вольове рішення місцевої влади, щоб вирішити це питання.
Ганна Зюзько запропонувала заслуховувати на міській чи районній координаційних радах керівників таких організацій.
Директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Смола розповіла про про-філактичну роботу центру по запобіганню цих інфекційних захворювань, вчитель Баштанської ЗОШ №2 Наталя Корсакова – про впровадження проекту програми «Школа проти СНІДу».
Голова районної ради ветеранів Лідія Андреєва зосередила увагу на необхідності виховання молоді на засадах моральності, а священик Свято-Пантелеймонівської церкви Віталій Сапіжук – на необхідності виховання батьків на кращих людських цінностях.
– Я ніколи не думав, що на такому високому організаційному рівні пройде засідання. Добре, що до складу координаційної ради ввій-шли всі необхідні служби. Приємно, що у Баштанці є вже напрацювання. Це хороший поштовх для роботи, тож сподіватимемося, що будуть і вагомі результати, – зазначив на завершення            Я. І. Конотопенко.

Лідія АВРАМЕНКО, член координаційної ради.
Джерело: http://Районна газета "Голос Баштанщини"
Категорія новин: Події, свята
Опублікував: bashtanka | Дата: 24.01.2009

Всього коментарів користувачів сайту: 0

Додати коментар:
ComForm">
avatar
 

 


НОВІ КОМЕНТАРІ ДО УСІХ РОЗДІЛІВ САЙТУ:

Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.


Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

       
РОЗДІЛИ НОВИН
Пам'ятаємо... [164]
Про захисників-земляків з Баштанщини
Акценти [5]
Особистий погляд на події
Куточок споживача [66]
Цікаві, якісні, дешеві товари у Інтернет-магазинах та у м. Баштанка. Корисні поради і т.д.
Відверта розмова [12]
Новий фейсбук і ютуб проєкт від В. Гонти
Запитували - відповідаємо [23]
Життя навколо нас [7]
Події, свята [672]
Суспільство [624]
Освіта, медицина [490]
Культура [201]
Бібліотека [2]
Надзвичайно [513]
Спорт [207]
Історія [26]
Політика [152]
Економіка [60]
Інформування [528]
Допомога українській армії [42]
Виконавча влада [395]
Самоврядування [195]
Сесії районної ради [73]
Вітання жителів району [92]
Пошук земляків-баштанчан [8]
Конкурси, акції [23]
Миколаївщина: політика [146]
Миколаївщина: економіка [96]
Миколаївщина: суспільство [864]
Мик-щина: к-ра, мед., освіта, спорт [194]
Україна: політика [349]
Україна: економіка [329]
Україна: суспільство [1049]
Україна: к-ра, мед., освіта, спорт [358]
Духовність [39]
Православним християнам [123]
Світ: суспільство [357]
Світ: наука і техніка [202]
Світ: цікаво-корисно [57]
Важливо про сайт! [36]
Цитата від Баштанка НЕТ [13]
Оголошення на Баштанка.НЕТ [1]
Відібрані оголошення від жителів Баштанщини, району, а також інших областей України

Зверніть увагу!
Найбільше коментарів:

  • vagonta
  • bashtanka
  • valentin_gricenko4
  • pshichenkoi
  • майдан8318
  • Гриценко
  • dm
  • doktorzlo
  • олександр
  • Star
  • mkkit
  • dusha
  • dmbashtanka
  • prestupnoctinet
  • майдан

  • Сьогодні відвідували сайт:

     
    Оновлені теми на форумі

  • Норковые шубы от клер
  • Медичний Центр Здоров'я
  • Квитки на автобус по Україні, Польщі та Європі
  • Професійний друк
  • Запрошуємо на онлайн навчання в школу ITStar

  • Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz