Головна сторінка

Ср, 24.04.2024, 22:26

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

 
Головна сторінка
Меню сайту
  НОВИНИ
  СТАТТІ
  БЛОГИ БАШТАНЧАН
  ФОТОАЛЬБОМ
  ФОРУМ
  БАШТАНКА TV

  Пошук земляків
  Безкоштовні об'яви

  Проекти та важливі публікації

Підприємства, установи:
- «Голос Баштанщини»: реклама та публікації
- Баштанський відділ поліції
- Баштанський відділ ДРАЦС
- Університет «Україна» в м. Баштанка
- Баштанське УЕГГ
- Управління статистики
- Фонд соцстрахування
- ДНЗ «Баштанський професійний ліцей»
- Управління соціального захисту населення Баштанської РДА
- Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
- Центральна районна бібліотека
- Баштанський РС ГУ ДСНС
- Відділ лабораторних досліждень
- Управління державного казначейства
- Управління Держпродспоживслужби
- Баштанський РТЦК та СП
- КУ «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради»


Переглядають сайт: 1
Незареєстровані: 1
Користувачі: 0

Пошук на сайті від Google
 
Форма входу
E-mail:
Пароль:

ЦІКАВО:

ВИПАДКОВЕ ВІДЕО НА САЙТІ:

"I supported the ost......
00:01:50
ВСЬОГО БІЛЬШЕ 400 ВІДЕО!


Випадкові світлини з фотогалереї сайту:
З 8 березня!:

_-52:

Виставка робіт Олександра Бондаренка:

Конкурс "А я - україночка":


 
Опитування для Вас
Чи підтримуєте вступ України до Європейського Союзу?
Всього відповідей: 967
 

 

 

На головну » 2015 » Лютий » 23

Як 70 років тому НКВС відсвяткувала в Чечні "День захисника Вітчизни"

23 лютого в Росії та в деяких її країнах-сателітах і досі святкують "День захисника вітчизни", хоча вже давно відомо, що розповіді про перемогу у 1918 році молодої РККА над німцями - один з багатьох радянських міфів, що немає жодного історичного підгрунтя

Натомість в Росії воліють не згадувати іншу подію, що сталася в цей день наприкінці Другої світової. 23 лютого 1944 року розпочалася депортація з рідної землі чеченців та інгушів. Еспресо.TV вирішило нагадати, чим насправді запам'ятався "чоловічий день".

Депортації "покараних народів" були і до цього - німці та фіни, калмики і карачаївці, балкарці, кримські татари. Але операція "Сочевиця" з виселення майже півмільйона чеченців і інгушів стала найбільшою.

Рішення депортувати чеченців і інгушів Президія Верховної Ради СРСР мотивувала тим, що "в період Великої Вітчизняної війни, особливо під час дій німецько-фашистських військ на Кавказі, багато чеченців і інгушів зрадили Батьківщину, переходили на бік фашистських окупантів, вступали до лав диверсантів і розвідників, закидалися німцями в тил Червоної Армії, створювали за вказівкою німців озброєні банди для боротьби проти радянської влади".

Керував операцією особисто Лаврентій Берія. 17 лютого 1944 року він доповів, що підготовка завершується, виселити належить 459 486 людей. 

Операція була розрахована на вісім днів, а задіяні в ній були 19 тисяч оперативних працівників НКВС, НКДБ і СМЕРШ і близько 100 тисяч офіцерів і бійців військ НКВС.

Депортація проходила не без ексцесів - за різними даними, було вбито від 27 до 780 осіб, ухилитися від депортації вдалося 6 544 жителям республіки.

Заборону на повернення на батьківщину для чеченців і інгушів було скасовано 9 січня 1957 року. Більшість чеченців і інгушів повернулося на батьківщину тільки в 1959 році.

Повністю чеченці і інгуші були реабілітовані за законом РРФСР від 26 квітня 1991 року "Про реабілітацію репресованих народів".

Згадують очевидці подій

Айна Акуева

"За моїм батьком приходили кілька разів. Я до солдатів виходила, мати ховалася в погребі. Я щоразу говорила, що в будинку одна я, а батьки поїхали на роботи. Нарешті вони самі його знайшли. Я пам'ятаю, як вони з ним вчинили: вдарили його прикладом по потилиці, повалили на землю, били ногами ... Так і взяли нашу сім'ю ... Вони весь день тримали нас на землі під дощем. Я пам'ятаю ці жахливі, брудні, смердючі вагони для худоби, у яких нічого ... нічого не було ... як ми їхали в них ... було холодно, з усіх щілин дуло, ми весь час голодували ... Нам, нашій родині нічого зовсім не дали взяти з собою: ні одягу, ні їжі. Напевно, розсердилися за те, що ми ховали батька ... Ми прибули в Павлодар. Цілий день просиділи на вокзалі. Потім вже якісь казахи за нами приїхали. Ми кілька років поневірялися по різних хатах, нам ніде не були раді, скрізь ми були нежданими і небажаними ... Їм про нас розповіли спеціально, що ми людоїди, що, мовляв, дітей ми їмо. Ось вони від нас і шарахалися, як від людоїдів".

Товсарі Чахкіева

"Я пам'ятаю, що ми снідали, коли прийшли солдати. Ніхто нічого такого не очікував. Нам нічого не дозволили з собою взяти - ні їжу, ні одяг. Що було на столі - і те солдати згребли. Напевно, вони голодні були. У чому ми були одягнені, в тому і погнали нас. Ми йшли 12 кілометрів до Армхи, а там нас посадили у вантажівки і повезли в Орджонікідзе. Вокзал був повний народу. Площа, платформа - скрізь сиділи і стояли люди. Нам сісти було ніде. Так весь день стояли під мокрим снігом. Навколо автоматники і кулемети на платформах. Раптом якесь ворушіння. Бачимо, що розчищають прохід. Йдуть чотири автоматники, а між ними чоловік в генеральській формі. Невисокий, голову вниз опустив, руки тримає за спиною. Я не знала, хто це. Мені потім сказали: це, мовляв, сам Берія був. Він пройшов, і нам дали команду у вагони грузитися. У скотовозах було холодно. Туалетів не було. Їжі не було. Ми трималися, як тільки могли. Вмирали в дорозі багато. Трупи не ховали, просто скидали в сніг. На одній станції поклали мерця в канаву з водою. Нам так це прикро було. Це ж людина була ..."

Юнус Дзангієв

"Коли ми їхали, в цих вагонах було страшно холодно. Навіть воші, від яких ми мучилися, напевно, мерзли ... Тиф був. Дуже багато вмирали від тифу. Ми трупи намагалися ховати. Не віддавали. Повертали їх обличчями до стінок, міняли положення рук-ніг. Вже ми знали, що не будуть ховати, а так викинуть в замет. Ми ж для них вороги народу були - нелюди, значить, чого з нами церемонитися? І ще причина була: там пайки лічили за ротами, скільки людей живих їде в вагонах - значить, стільки й ротів ... Моя сестричка померла вже в Казахстані. Мої батьки її не стали відразу ховати. В замет не могли вони її кинути, а копати - де там копати? Замети одні, заметіль була тижні три ... Поклали вони її, мертву, за стінкою в бараці, так вона і лежала там, і ми спали місяць поруч з мертвої сестрою..."

Мухтар Євлоєв

"Я пам'ятаю це болісне відчуття голоду. Весь час, кожен день хотілося їсти. Мріяли тільки про одне: де знайти їжу? Виживали просто на підніжному корму. Одного разу, це був рік 48-й, я пішов у ліс за хмизом і бачу, в снігу копошиться знайомий мені дідусь. Він мені не був родич, я поглянув,: він намагався якісь корінці з-під снігу викопати. Їжу він шукав. Взагалі-то я знав, що він був самотній, що родичі у нього всі померли від тифу і від голоду ще в першу весну. Я запропонував йому допомогу, але він посміхнувся і сказав, що, можливо, я допоможу йому дійти до будинку, а то замети - йти важко. Я пообіцяв. Коли я повернувся, він лежав обличчям вниз на снігу. Я його струснув за плече, але він не сказав мені нічого. Я повернув його обличчям і ... все зрозумів. Я злякався. Мені тільки 12 років було. Разом з батьком і матір'ю ми його ховали. Мати знайшла дві сукні ... Ми його так і завернули замість савана в рване жіноче плаття. Чому він помер? Від голоду"

Джерело: http://espreso.tv/article/2015/02/23/deportaciya_chechenciv_ta_inhushiv
Категорія новин: Світ: суспільство
Опублікував: vagonta | Дата: 23.02.2015

ПОШУК за КЛЮЧОВИМИ словами статті: 23 лютого, інгуши, депортація, чеченці, депортація інгушів, депортація чеченців
Всього коментарів користувачів сайту: 0

Додати коментар:
ComForm">
avatar
 

 


НОВІ КОМЕНТАРІ ДО УСІХ РОЗДІЛІВ САЙТУ:

Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.


Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

       
РОЗДІЛИ НОВИН
Пам'ятаємо... [165]
Про захисників-земляків з Баштанщини
Акценти [5]
Особистий погляд на події
Куточок споживача [66]
Цікаві, якісні, дешеві товари у Інтернет-магазинах та у м. Баштанка. Корисні поради і т.д.
Відверта розмова [12]
Новий фейсбук і ютуб проєкт від В. Гонти
Запитували - відповідаємо [23]
Життя навколо нас [7]
Події, свята [672]
Суспільство [624]
Освіта, медицина [490]
Культура [201]
Бібліотека [2]
Надзвичайно [513]
Спорт [207]
Історія [26]
Політика [152]
Економіка [60]
Інформування [528]
Допомога українській армії [42]
Виконавча влада [395]
Самоврядування [195]
Сесії районної ради [73]
Вітання жителів району [92]
Пошук земляків-баштанчан [8]
Конкурси, акції [23]
Миколаївщина: політика [146]
Миколаївщина: економіка [96]
Миколаївщина: суспільство [864]
Мик-щина: к-ра, мед., освіта, спорт [194]
Україна: політика [349]
Україна: економіка [329]
Україна: суспільство [1050]
Україна: к-ра, мед., освіта, спорт [358]
Духовність [39]
Православним християнам [123]
Світ: суспільство [357]
Світ: наука і техніка [202]
Світ: цікаво-корисно [57]
Важливо про сайт! [36]
Цитата від Баштанка НЕТ [13]
Оголошення на Баштанка.НЕТ [1]
Відібрані оголошення від жителів Баштанщини, району, а також інших областей України

Зверніть увагу!
Найбільше коментарів:

  • vagonta
  • bashtanka
  • valentin_gricenko4
  • pshichenkoi
  • майдан8318
  • Гриценко
  • dm
  • doktorzlo
  • олександр
  • Star
  • mkkit
  • dusha
  • dmbashtanka
  • prestupnoctinet
  • майдан

  • Сьогодні відвідували сайт:

     
    Оновлені теми на форумі

  • Норковые шубы от клер
  • Медичний Центр Здоров'я
  • Квитки на автобус по Україні, Польщі та Європі
  • Професійний друк
  • Запрошуємо на онлайн навчання в школу ITStar

  • Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz