Головна сторінка

Нд, 28.04.2024, 23:35

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

 
Головна сторінка
Меню сайту
  НОВИНИ
  СТАТТІ
  БЛОГИ БАШТАНЧАН
  ФОТОАЛЬБОМ
  ФОРУМ
  БАШТАНКА TV

  Пошук земляків
  Безкоштовні об'яви

  Проекти та важливі публікації

Підприємства, установи:
- «Голос Баштанщини»: реклама та публікації
- Баштанський відділ поліції
- Баштанський відділ ДРАЦС
- Університет «Україна» в м. Баштанка
- Баштанське УЕГГ
- Управління статистики
- Фонд соцстрахування
- ДНЗ «Баштанський професійний ліцей»
- Управління соціального захисту населення Баштанської РДА
- Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
- Центральна районна бібліотека
- Баштанський РС ГУ ДСНС
- Відділ лабораторних досліждень
- Управління державного казначейства
- Управління Держпродспоживслужби
- Баштанський РТЦК та СП
- КУ «Центр надання соціальних послуг Баштанської міської ради»


Переглядають сайт: 3
Незареєстровані: 3
Користувачі: 0

Пошук на сайті від Google
 
Форма входу
E-mail:
Пароль:

ЦІКАВО:

ВИПАДКОВЕ ВІДЕО НА САЙТІ:

Незаконна порубка дерев з......
00:01:33
ВСЬОГО БІЛЬШЕ 400 ВІДЕО!


Випадкові світлини з фотогалереї сайту:
День Захисника Вітчизни - 2011:

День Захисника Вітчизни - 2011:

-12:

-25:


 
Опитування для Вас
Ваша стать
Всього відповідей: 168
 

 

 

На головну » 2015 » Червень » 10

Володимир Луста: Ми говоримо про перехідний період адміністративно-територіальної реформи

Так висловився голова Миколаївської обласної ради 9 червня, обговорюючи на спільному засіданні двох депутатських комісій питання винесення на найближчу сесію обласної ради проекту перспективного плану.

Керівник апарату обласної адміністрації Андрій Ничипорчук, який представляв на розгляд депутатам проект перспективного плану створення територіальних громад, нагадав, що реформа проходить у два етапи: перший – це створення перспективного плану, а другий утворення територіальних громад. Він пояснив сутність цієї реформи, за якою центр надання послуг населенню переноситься до адміністративного центру територіальних громад. Там відбувається концентрація єдиного бюджету громади і цей фінансовий ресурс має забезпечити вирішення всіх потреб громади.

Запрошуємо переглянути статті:

Одна або три громади у Баштанському районі - обговорення триває;
На колегії ОДА обговорили перспективний план формування територій громад.

«Таким чином ми приходим до висновку, що громада має бути спроможною. Тобто здатною самозабеспечитись. Укрупнення – це європейська практика. Саме таке укрупнення є оптимальним варіантом. Але повірте, якщо роздрібнити район на частини, то кожна з них не буде мати ресурсів для здійснення своїх повноважень», - сказав він. Насьогодні в Миколаївські області вже планується 32 громади, з них - 14 об’єднаних громад за принципом "1 громада – 1 район". Вознесенська и Олександрівська у Вознесенському районі поки залишаються так, як вони є.

Також Андрій Ничипорчук додав, що територіальна громада, отримавши схвалений обласною радою план, спрямовує свій розвиток, але рішення про об’єднання може бути подане до обласної ради лише після прийняття сесією сільської ради схвалення об’єднання. «Сьогодні – це перший крок територіальної реформи у Миколаївської області. Треба його зробити, прийняти план і далі працювати з депутатами і місцевими головами по вдосконаленню» - закликав він підтримати проект плану.

В процесі обговорення між депутатами виникла полеміка, яка зводилася до того, що проект перспективного плану, ще не отримав підтримки всіх мешканців області і що проект створення територіальних громад потрібно ще доробляти, проводити збори мешканців та вирішувати.

Звертаючись до депутатів, Володимир Луста зазначив: «Ми говорим про перехідний період. Щоб за цей період остаточно провести адміністративно-територіальну реформу. Перспективний план – це проект розвитку області, який буде дороблятися в процесі визначення тих чи інших населених пунктів, куди вони будуть об’єднуватися. Але ніхто не буде об’єднувати людей у громади без їх згоди».

Далі він додав, що сільський або селищний голова за законом будуть проводити громадські збори і за їх рішенням вже будуть визначатися до кого і до якої громади буде приєднуватися їх населений пункт. Володимир Луста підкреслив, що для того щоб починати цей процес, нам потрібно затвердити перспективний план, а в разі виникнення необхідності змін – своєчасно вносити ті чи інші зміни.

Також голова облради прокоментував загострення, які виникли останнім часом в процесі обговорення реформи між депутатами районних рад та міст обласного значення. Він сказав: «Всім цим протиріччям - вже десятки років. Там йде війна за межі міста. Незважаючи на це, ми вирішили зробити перспективний план. Ми не приймаємо сьогодні рішення про створення тієї чи іншої територіальної громади, ми не призначаємо вибори - ми приймаємо перспективний план і починаємо по ньому працювати», - визначив напрям діяльності Володимир Луста.

Перший заступник голови облдержадміністрації Микола Романчук зі свого боку підкреслив, що  раніше ніхто с нами в плані формування та розподілу бюджету не радився, а тепер Уряд надає нам можливість самим спланувати. Тому для формування бюджету 2016 року нам потрібно прийняти перспективний план, а діалог щодо створення громад триватиме. «Ми не порушимо закон. Якщо громада не проголосує – ми нічого не зробимо, але план треба прийняти. Без плану працювати не можна», - висловив свою професійну позицію Микола Романчук.

Він також навів приклад смт Костянтинівка Арбузинського району, яке хоче приєднатися до Южноукраїнська. «Давайте дамо їм таку можливість. Вони вирішать, а ви дайте нам план. Щоб люди розуміли, що робить адміністрація. Люди хочуть поліпшення – ми маємо йти назустріч!»

В процесі дискусії між депутатами про доцільність винесення на сесію перспективного плану саме у нинішньому вигляді  лунали різні позиції. Зрештою, ясність вніс депутат обласної ради Станіслав Мартиросов. Він підкреслив, що план формування територіальних громад можливий за двох умов: потрібен Закон і перспективний план. Без останнього нічого не буде. «Тут багато говорять про необхідність обговорення «знизу». Без поштовху «зверху» у вигляді цього перспективного плану ніякого обговорення не буде. Не будуть сільські голови, які зараз тільки довідки видають, рухатися і щось обговорювати. А сільська громада у півтори чи дві тисячі – не виживе. Потрібно 5 тисяч і більше, це скаже будь-який фахівець з бюджету. Тому план виносити треба», - підкреслив Станіслав Мартиросов.

Оформлення цієї ідеї завершив заступник голови облради Олександр Смирнов. Він визначив, що перспективний план - це повноваження державного органу, який мусить запустити цей процес і депутати повинні надати поштовх. «Добра воля – це усвідомлена необхідність. Люди в нас не дурні і насильно себе у ті стійла, які пам’ятають з тоталітарних часів, не дадуть загнати, а план розвитку їм потрібен», - підсумував він. Також Олександр Смирнов сказав, що в окремих селах вже є наміри розпочати процедуру об’єднання і депутати мають їм це дати. Вони не повинні перекривати шлях тим громадам, які вже цього хочуть. Процес вже пішов і його не зупинити.

На спільному засіданні депутатських комісій, а саме: з питань регіонального розвитку, планування бюджету, фінансів та інвестицій; з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів було прийняте рішення про винесення на сесію питання перспективного плану.
 


Джерело: http://www.mykolayiv-oda.gov.ua/ua/news/?id=18485
Категорія новин: Миколаївщина: суспільство
Опублікував: vagonta | Дата: 10.06.2015

ПОШУК за КЛЮЧОВИМИ словами статті: Володимир Луста, реформування громад
Всього коментарів користувачів сайту: 0

Додати коментар:
ComForm">
avatar
 

 


НОВІ КОМЕНТАРІ ДО УСІХ РОЗДІЛІВ САЙТУ:

Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.


Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

       
РОЗДІЛИ НОВИН
Пам'ятаємо... [168]
Про захисників-земляків з Баштанщини
Акценти [5]
Особистий погляд на події
Куточок споживача [66]
Цікаві, якісні, дешеві товари у Інтернет-магазинах та у м. Баштанка. Корисні поради і т.д.
Відверта розмова [12]
Новий фейсбук і ютуб проєкт від В. Гонти
Запитували - відповідаємо [23]
Життя навколо нас [7]
Події, свята [672]
Суспільство [624]
Освіта, медицина [490]
Культура [201]
Бібліотека [2]
Надзвичайно [513]
Спорт [207]
Історія [26]
Політика [152]
Економіка [60]
Інформування [528]
Допомога українській армії [42]
Виконавча влада [395]
Самоврядування [195]
Сесії районної ради [73]
Вітання жителів району [92]
Пошук земляків-баштанчан [8]
Конкурси, акції [23]
Миколаївщина: політика [146]
Миколаївщина: економіка [96]
Миколаївщина: суспільство [864]
Мик-щина: к-ра, мед., освіта, спорт [194]
Україна: політика [349]
Україна: економіка [329]
Україна: суспільство [1050]
Україна: к-ра, мед., освіта, спорт [358]
Духовність [39]
Православним християнам [123]
Світ: суспільство [357]
Світ: наука і техніка [202]
Світ: цікаво-корисно [57]
Важливо про сайт! [36]
Цитата від Баштанка НЕТ [13]
Оголошення на Баштанка.НЕТ [1]
Відібрані оголошення від жителів Баштанщини, району, а також інших областей України

Зверніть увагу!
Найбільше коментарів:

  • vagonta
  • bashtanka
  • valentin_gricenko4
  • pshichenkoi
  • майдан8318
  • Гриценко
  • dm
  • doktorzlo
  • олександр
  • Star
  • mkkit
  • dusha
  • dmbashtanka
  • prestupnoctinet
  • майдан

  • Сьогодні відвідували сайт:

     
    Оновлені теми на форумі

  • Норковые шубы от клер
  • Медичний Центр Здоров'я
  • Квитки на автобус по Україні, Польщі та Європі
  • Професійний друк
  • Запрошуємо на онлайн навчання в школу ITStar

  • Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz