На порозі чудова та трішки сумна пора - пора випускних вечорів і початку нового дорослого життя. Батьки та класні керівники вже зараз в клопотах і думках, як влаштувати випускникам незвичайні та яскраві свята, які б залишилися в серцях кожного надовго. Але потрібно пам’ятати, що свято випускного вечора повинно бути не лише веселим, але і безпечним в епідемічному відношенні. На жаль епідемічна ситуація в країні дуже напружена. Реєструються багато спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь. Всі вони як правило пов’язані з вживанням недоброякісних продуктів харчування, питної води, готових страв, виготовлених, як в закладах громадського харчування, так і в домашніх умовах .
- причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості (без документів які засвідчують її якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, а також залучення для приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та не пройшли медичний огляд. Тому, щоб свята випускних вечорів в школах району залишили після себе лише щасливі спогади Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до керівників загальноосвітніх навчальних закладів, батьків, голів та членів батьківських комітетів шкіл:
- влаштовуйте свята в закладах громадського харчування яким ви довіряєте;
- поцікавтесь наявністю у закладі результатів лабораторних досліджень питної води, яку використовують для приготування страв;
- узгодьте святкове меню з адміністрацією закладу, зверніть увагу на відсутність в меню заборонених та сумнівних в епідемічному відношенні страв (кондитерські вироби з кремами , морозиво, яйця та м'ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м’ясні вироби, студні, зельці , фаршмаки, гриби, молоко самоквас, сметана та фляжне молоко, сир м’який без термічної обробки, консерви непромислового виготовлення, солодкі газовані напої, салати нарізні з майонезом, оцтом, сметаною);
- не допускайте приготування (копчення, смаження, в’ялення ) м’ясних і рибних страв в домашніх умовах;
- не допускайте вживання учасниками урочистостей та учнями -випускниками будь-яких алкогольних та слабоалкогольних напоїв, забороняйте тютюнопаління в місцях проведення випускних вечорів;
З метою недопущення епідемічних ускладнень під час святкування банкетної частини випускних вечорів фахівці Держпродспоживслужби готові надати практичну консультативну допомогу керівникам загальноосвітніх навчальних закладів, головам та членам батьківських комітетів, батькам, а також суб’єктам господарювання на базі яких будуть проводитись банкетні заходи. За консультацією можна звернутись до фахівців особисто за адресою: м.Баштанка вул. Соборна, 69, або за телефоном: 2-84-35.
За недотримання вимог законодавства і можливі епідемічні ускладнення організатори проведення випускних вечорів та суб’єкти господарювання, на базі яких будуть проводитись випускні вечори, несуть персональну відповідальність згідно чинного законодавства.
|