Баштанка.НЕТ

Нд, 22.12.2024, 14:43

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

РеєстраціяВхід

 
Головна сторінка Баштанка.НЕТ
Меню сайту

Категорії  СТАТЕЙ

Захисники з Баштанського району
Жителі Баштанського району, які захищають Україну та рідний край від загарбників та окупантів
Видатні і талановиті люди Баштанки та Баштанського району
Люди твої, Баштанщино!
Спорт
Освіта
Історія
Політика
Культура
Медицина
Економіка
РС ГУ ДСНС
Суспільство
Баштанське УЕГГ
Виконавча влада
Управління юстиції
Реєстраційна служба
Управління статистики
Місцеве самоврядування
Інформування населення
Баштанський відділ поліції
Баштанський відділ ДРАЦС
Баштанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану
Державна фіскальна служба
Фонд соціального страхування
Центральна районна бібліотека
Баштанський міжрайонний відділ лабораторних досліджень
Управління державного казначейства у Баштанському районі
Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі
Управління фітосанітарної безпеки
БТІ - Бюро технічної інфентаризації
Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
РТЦК і СП - Баштанський районний військовий комісаріат
Управління соціального захисту населення Баштанської райдержадміністрації
Державний навчальний заклад «Баштанський професійний ліцей»
Відкритий Міжнародний університет розвитку людини "Україна" у м. Баштанка
Історії з життя, оповідання та поезія
Поетичні та прозові твори жителів Баштанки та Баштанського району
 
Форма входу

Зверніть увагу!
Сьогодні відвідували сайт:

 
Оновлені теми на форумі

  • казино з великим вибором
  • де знайти інформацію про Столицю розваг
  • увійти в Місто Слотів
  • Трубогиби
  • у світі онлайн-казино
  •  

    ВИПАДКОВІ ФОТО:

    -10:

    Візит М.П.Круглова до Баштанської ЗОШ №1:

    -9:

    День Захисника Вітчизни - 2011:

     

    Головна » Статті » Баштанський район » Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі

    Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога

    Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.

    На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.

    Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

    Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує правила збирання та споживання грибів.

    Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

    Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.

    Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

    Як не отруїтися грибами:

    - найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

    - не купуйте гриби на стихійних ринках;

    - уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

    - збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

    - не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

    - не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

    - не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;

    - не куштуйте сирі гриби;

    - вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;

    - готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

    - варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

    - зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

    Симптоми отруєння грибами:

    Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

    - нудота;

    - блювота;

    - різкий біль у животі;

    - діарея;

    - запаморочення;

    - підвищення температури тіла;

    - зниження пульсу;

    - задуха;

    - судоми;

    - відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

    - марення, поява галюцинацій.

    За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

    Перша допомога у разі отруєння грибами:

    - терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

    - промийте шлунок простою водою;

    - дотримуйтеся постільного режиму;

    - пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

    - прийміть сорбенти.

    Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

    Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

    Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

    Категорія: Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі | Опублікував: bashtuvm (14.05.2019) | Автор: Олександр Бондар
    Всього коментарів користувачів сайту: 0

    Ваш коментар до публікації:
    ComForm">
    avatar
     
     

    НОВІ КОМЕНТАРІ ДО НОВИН ТА СТАТЕЙ сайту Баштанка.НЕТ:

     

    Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

    Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

    На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.



    Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

     

           

    Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz