Протягом 2016 року проведена реєстрація 185 потужностей, які провадять діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів, це становить приблизно 75-80% від наявних потужностей, тож нагадуємо про необхідність реєстрації. Згідно з статтями 20 ч. 2 п. 4; 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, а саме:
- суб’єкти господарювання, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом (первинне виробництво - виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин) та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10°C, залишаючись придатними для споживання людиною;
- заклади громадського харчування (бари, кафе, ресторани, їдальні,);
- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження (олійні, млини, пекарні, крупорушки);
- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами(магазини, кіоски та інше).
- інші види діяльності пов’язані з первинним виробництвом, обробкою, змішуванням, наповнення, пакуванням, зберіганням, транспортуванням, реалізацією харчових продуктів (склади).
Відповідно до ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР за виробництво, зберігання харчових продуктів на незареєстрованих потужностях тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від 33350 грн. до 43500 грн., на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від 11600 грн. до 21750 грн. - виробництво, зберігання харчових продуктів на потужностях, незареєстрованих відповідно до вимог цього Закону.
Державна реєстрація потужностей проводиться безоплатно. Реєстрація потужності проводиться без проведення перевірки. Перевірка потужностей проводитись не буде до закінчення мораторію на перевірки.
Порядок реєстрації здійснюється згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам».
З питань реєстрації необхідно звернутися до управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі за адресою: м. Баштанка, вул. Соборна, 69, тел. 2-84-35.
Операторам ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження активізувати роботу з отримання експлуатаційного дозволу відповідно до ст. 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР.
|