За 6 місяців 2022 року в Україні на ботулізм захворіла 51 людина, серед них четверо померло. Переважна більшість отруєнь повʼязана з купівлею непатраної солоної чи вʼяленої риби на стихійних ринках. Серед населення Баштанського району в поточному році випадків ботулізму не зареєстровано.
Так що ж таке ботулізм? Це гостра токсикоінфекція, що може призвести до тяжких наслідків, яка зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксин. Збудник захворювання – Clostridium botulinum, який знаходиться в грунті, мулі, у вмісті кишківника тварин та риб. Спори, що виробляються Clostridium botulinum, стійкі до високих температур і широко поширені в навколишньому середовищі. Ці спори проростають, розвиваються та починають виділяти токсини тільки в анаеробному стані (без доступу кисню). Відтак, людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. Найчастіше збудник виявляється в консервах (м'ясних, рибних, овочевих), а також в продуктах тривалого зберігання: в’яленій, копченій та соленій рибі, домашніх ковбасах, шинці тощо. Ця тема завжди актуальна, особливо у літній період, коли населення активно займається консервацією продуктів.
Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, зовнішнім виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або запахом, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Виняток становлять бомбажні консерви – такі консерви треба негайно викинути.
Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани. Наразі невідомі випадки захворювання, пов’язані з вживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 10 діб. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі — ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до лікаря! Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування значною мірою залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину.
Профілактика ботулізму та заходи безпеки
З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів: • не купуйте в’ялену, копчену, солону рибу, а також консерви та інші продукти домашнього виготовлення на стихійних ринках; • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь в їх якості та якщо не впевнені, що вони зберігались або транспортувались належним чином; • купуючи в’ялену рибу, консерви промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, завжди звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності; • рибу перед посолом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні; • не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: банки зі здутими кришками, банки, з яких щось витікає, або відчувається неприємний запах; • у разі консервування у домашніх умовах використовуйте лише свіжі, доброякісні продукти; овочі та фрукти необхідно повністю очистити від мікрочастинок грунту, ретельно промийте їх; • не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив; • дотримуйтеся температурного режиму при виготовленні консервів, важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів; • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.
Згідно
Правиладміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.