Баштанка.НЕТ

Пт, 26.04.2024, 07:05

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

РеєстраціяВхід

 
Головна сторінка Баштанка.НЕТ
Меню сайту

Категорії  СТАТЕЙ

Захисники з Баштанського району
Жителі Баштанського району, які захищають Україну та рідний край від загарбників та окупантів
Видатні і талановиті люди Баштанки та Баштанського району
Люди твої, Баштанщино!
Спорт
Освіта
Історія
Політика
Культура
Медицина
Економіка
РС ГУ ДСНС
Суспільство
Баштанське УЕГГ
Виконавча влада
Управління юстиції
Реєстраційна служба
Управління статистики
Місцеве самоврядування
Інформування населення
Баштанський відділ поліції
Баштанський відділ ДРАЦС
Баштанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану
Державна фіскальна служба
Фонд соціального страхування
Центральна районна бібліотека
Баштанський міжрайонний відділ лабораторних досліджень
Управління державного казначейства у Баштанському районі
Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі
Управління фітосанітарної безпеки
БТІ - Бюро технічної інфентаризації
Баштанський відділ УДМС (паспортний стіл)
РТЦК і СП - Баштанський районний військовий комісаріат
Управління соціального захисту населення Баштанської райдержадміністрації
Державний навчальний заклад «Баштанський професійний ліцей»
Відкритий Міжнародний університет розвитку людини "Україна" у м. Баштанка
Історії з життя, оповідання та поезія
Поетичні та прозові твори жителів Баштанки та Баштанського району
 
Форма входу
E-mail:
Пароль:

Зверніть увагу!
Сьогодні відвідували сайт:

 
Оновлені теми на форумі

  • Норковые шубы от клер
  • Медичний Центр Здоров'я
  • Квитки на автобус по Україні, Польщі та Європі
  • Професійний друк
  • Запрошуємо на онлайн навчання в школу ITStar
  •  

    ВИПАДКОВІ ФОТО:

    -8:

    Виставка робіт Олександра Бондаренка:

    Відкриття офісу Партії регіонів:

    День міліції:

     

    Головна » Статті » Баштанський район » Баштанський міжрайонний відділ лабораторних досліджень

    ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

    За 6 місяців 2022 року в Україні на 40% збільшилась кількість випадків гострих кишкових захворювань у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

    Незважаючи на те, що захворюваність гострими кишковими інфекціями серед населення Баштанського району за 7 місяців 2022 року зменшилась на 33,4%, в липні поточного року зареєстровано 2 випадки дизентерії Флекснера у дорослих. В минулому році за аналогічний період випадків захворювання цією інфекційною хворобою не виявлено.
    З початку місяця станом на 09.08.2022р. вже зареєстровано 22 випадки захворювань гострими ентероколітами, серед яких 18 – у військовослужбовців. Для прикладу, таку ж саму кількість випадків захворювання гострими кишковими інфекціями було виявлено за весь липень поточного року.

    Як правило, у літній період зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.
    Літня спека сприяє швидкому розмноженню шкідливих бактерій та накопиченню їхніх токсинів у продуктах харчування.

    Гострі кишкові інфекції - одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
    Це група захворювань, що характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту.
    Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели), умовно – патогенні мікроорганізми (стафілокок, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти (лямблії, амеби), які потрапляють в організм людини при вживанні зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

    Найчастіше фактором передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань..
    Також збудники кишкових інфекцій часто знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), на немитих овочах та фруктах.

    Джерелом інфекції є хвора людина та носій. При бактеріоносійстві збудники здатні жити та розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання.
    Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
    Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

    За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Самолікування може призвести до значних ускладнень, особливо це стосується дітей раннього віку!

    З метою попередження випадків захворювання необхідно дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення гострих кишкових інфекцій, а саме:

    – Не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.
    – Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
    – Не купувати їжу на стихійних ринках, або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
    – Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
    – Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
    – Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.
    – Якщо ви збираєтесь у подорож, не слід брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби).
    – Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас доброякісної питної води.
    – Дотримуватись правил особистої гігієни, перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дитячих дошкільних закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
    – Захищати харчові продукти від випадкових забруднень, комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).
    – Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами та рекреаційними зонами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в ротову порожнину.

    Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювання гострими кишковими інфекціями та зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
    Категорія: Баштанський міжрайонний відділ лабораторних досліджень | Опублікував: svetllucky (07.08.2022) | Автор: Ткаченко Світлана
    Всього коментарів користувачів сайту: 0

    Ваш коментар до публікації:
    (можна через соцмережі та акаунти у "Фейсбук", "Гугл" та ін.)

    ComForm">
    avatar
     
     

    НОВІ КОМЕНТАРІ ДО НОВИН ТА СТАТЕЙ сайту Баштанка.НЕТ:

     

    Щоправда, таки декілька ворожих куль прошило стаканчик-кав'ярню...

    Завтра у місті Баштанка відбудеться відкриття пам'ятної дошки Сергію Семеліту.

    На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.



    Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

     

           

    Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz