За 6 місяців 2022 року в Україні на 40% збільшилась кількість випадків гострих кишкових захворювань у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Незважаючи на те, що захворюваність гострими кишковими інфекціями серед населення Баштанського району за 7 місяців 2022 року зменшилась на 33,4%, в липні поточного року зареєстровано 2 випадки дизентерії Флекснера у дорослих. В минулому році за аналогічний період випадків захворювання цією інфекційною хворобою не виявлено. З початку місяця станом на 09.08.2022р. вже зареєстровано 22 випадки захворювань гострими ентероколітами, серед яких 18 – у військовослужбовців. Для прикладу, таку ж саму кількість випадків захворювання гострими кишковими інфекціями було виявлено за весь липень поточного року.
Як правило, у літній період зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Літня спека сприяє швидкому розмноженню шкідливих бактерій та накопиченню їхніх токсинів у продуктах харчування.
Гострі кишкові інфекції - одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Це група захворювань, що характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели), умовно – патогенні мікроорганізми (стафілокок, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти (лямблії, амеби), які потрапляють в організм людини при вживанні зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.
Найчастіше фактором передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.. Також збудники кишкових інфекцій часто знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), на немитих овочах та фруктах.
Джерелом інфекції є хвора людина та носій. При бактеріоносійстві збудники здатні жити та розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Самолікування може призвести до значних ускладнень, особливо це стосується дітей раннього віку!
З метою попередження випадків захворювання необхідно дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення гострих кишкових інфекцій, а саме:
– Не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання. – Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін. – Не купувати їжу на стихійних ринках, або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції. – Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом. – Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо). – Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику. – Якщо ви збираєтесь у подорож, не слід брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби). – Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас доброякісної питної води. – Дотримуватись правил особистої гігієни, перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дитячих дошкільних закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями. – Захищати харчові продукти від випадкових забруднень, комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах). – Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами та рекреаційними зонами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в ротову порожнину.
Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювання гострими кишковими інфекціями та зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
На сервісі https://kolobus.com.ua/ можна здійснити безкоштовне бронювання білету з оплатою при посадці і самостійно поїхати вивчати Європу. Це безпечно, адже вони контролюють усі етапи: від створення бронювання до моменту посадки в автобус. Після оформлення квитка з вами звʼяжеться менеджер, щоб підтвердити замовлення.
Згідно
Правиладміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.