Баштанка.НЕТ
Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка

Сб, 18.08.2018, 09:10

Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

РеєстраціяВхід

 
Головна сторінка Баштанка.НЕТ
Меню сайту

Категорії  СТАТЕЙ

Спорт
Освіта
Історія
Політика
Культура
Медицина
Економіка
Видатні люди Баштанки та району
РС ГУ ДСНС
Суспільство
Баштанське УЕГГ
Виконавча влада
Управління юстиції
Реєстраційна служба
Управління статистики
Місцеве самоврядування
Інформування населення
Баштанський відділ поліції
Державна фіскальна служба
Фонд соціального страхування
Центральна районна бібліотека
Баштанський міжрайонний відділ лабораторних досліджень
Управління державного казначейства у Баштанському районі
Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі
Відкритий Міжнародний університет розвитку людини "Україна" у м. Баштанка
 
Форма входу

Зверніть увагу!
Сьогодні відвідували сайт:

 
 
Баштанка рекламна
Загрузка...
 
 

ВИПАДКОВІ ФОТО:

-10:

З 8 березня!:

-28:

---10:

 

Головна » Статті » Баштанський район » Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі

Дотримання вимог санітарного законодавства підприємствами продовольчої торгівлі та громадського харчування. Санітарні вимоги до транспортування...

Дотримання вимог санітарного законодавства підприємствами продовольчої торгівлі та громадського харчування.

 

Показником епідемічного благополуччя кожного населеного пункту є рівень інфекційної захворюваності, перш за все, захворюваності населення гострими кишковими інфекціями, домінуючий шлях поширення яких - харчовий. А факторами, що здебільшого стають причиною цих захворювань, є харчові продукти. Особливо актуальним це стає в весняно–літній період. Тому, сьогоднішня наша зустріч буде присвячена саме якості та безпечності харчових продуктів та законодавству, яке регламентує ці аспекти.

22 липня 2014 року Президент України підписав Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Згідно вказаного закону Ви всі є операторами ринку.

Оператори ринку харчових продуктів – це суб’єкти господарювання, які провадять діяльність на ринку харчових продуктів та в управлінні яких перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів.

Головною відмінністю нової системи від діючої є чітке закріплення відповідальності саме оператора ринку, в межах своєї діяльності, за недотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів.

Згідно закону, контроль за безпечністю харчових продуктів наразі здійснюється лише одним державним органом - Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка створена на базі санітарної, ветеринарної і фітосанітарної служб та інспекції із захисту прав споживачів. Тепер періодичність проведення державного контролю грунтується на ризик–орієнтованому підході. Це означає, що у разі дотриманням підприємством вимог законодавства його перевірятимуть рідше. За новим підходом контролюватися буде весь ланцюг виробництва харчового продукту. Це дозволить виявити загрозу на ранньому етапі та запобігти виробництву небезпечного продукту і, відповідно, потраплянню такого продукту до споживача. А реально це означає – попередження негативного впливу на здоров’я, а інколи, і життя громадян.

Хочу акцентувати Вашу увагу на тому, що з 1 січня 2017 року відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 року № 94-р, втратили чинність та такі, що не застосовуються на території України, акти санітарного законодавства, виданих центральним органом виконавчої влади Радянського Союзу.

Це не дає привід повільно здихнути і не дотримуватися елементарних вимог гігієни, не говорячи вже про інші аспекти виконання заходів у сфері господарської діяльності. А навпаки, є застереженням щодо можливих факторів ризику, які можуть сприяти виникненню харчових отруєнь.

Адже в даній ситуації, яка склалася з проведенням перевірок, не можливо мати інформацію щодо умов постачання, виготовлення та реалізації харчових продуктів на підконтрольних об’єктах. Державний нагляд за цими процесами практично відсутній. Отже, щоб уникнути епідускладнень на території району та не піддавати загрозі здоров’я мешканців нашого міста Вам необхідно підготувати Ваші підприємства до належної роботи. А саме:

  • Привести в належний санітарно-технічний стан: території, фасади будівель, приміщення (торгівельні, виробничі, санітарно-побутові, допоміжні), сміттєзбиральні майданчики, мережі водогону (в т.ч. гарячого водопостачання), каналізації, систем вентиляції;
  • Якісно проводити вологе прибирання у виробничих приміщеннях з використанням дезінфікуючих засобів. Проводити санітарні дні, які ніхто не відміняв;
  • Забезпечити підприємства громадського харчування безперебійною подачею гарячої проточної води;
  • Створити належні умови для зберігання, реалізації харчових продуктів (t +2 ... +4 С). Забезпечити підприємства достатньою кількістю холодильного обладнання з терморегулюючими приладами для контролю температурного режиму;
  • Дотримуватись правил товарного сусідства;
  • Приймати та закуповувати харчові продукти лише при наявності супроводжуючої документації, яка засвідчує якість та безпечність;
  • Забезпечити підприємства достатньою кількістю розробного інвентаря, внутрішньо-цехової тари, прибирального інвентаря, використовувати їх згідно маркування;
  • Забезпечити підприємства достатньою кількістю дезінфікуючих, знежирюючих засобів, дозволених МОЗ України. Суворо дотримуватись дезрежиму;
  • Мати в наявності достатню кількість санітарного (спец, фірмового) одягу для персоналу;
  • Дотримуватися правил особистої гігієни;
  • Організувати проведення гігієнічного навчання персоналу;
  • Забезпечити персонал особовими медичними книжками (ф. 1-ОМК) з відміткою пройденого медичного огляду;
  • Укласти угоди з відповідними комунальними підприємствами на вивіз побутових відходів;
  • Забезпечити проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів;
  • Забезпечити стаціонарне прання санітарного одягу або укласти угоду з відповідним підприємством;
  • Засоби вимірювальної техніки, що використовуються у торговельній діяльності, повинні бути у справному стані, мати повірочне тавро та проходити періодичну повірку в установленому законодавством порядку.

Найгарячіша пора для нас і власників закладів – це пора проведення святкових та інших заходів в літній період, адже температура повітря зовні та всередині приміщення іноді досягає високих відміток. Отже, керівники закладів звертаю Вашу увагу на основне:

  • не допускайте виготовлення та реалізацію харчових продуктів високого епідеміологічного ризику: м’ясних, рибних фашированих страв, паштетів, салатів заправлених (майонезом, сметаною), страв з грибів - солених, маринованих, сушених, дикорослих без супровідної документації, яка засвідчує іх безпечність, млинців (з сиром з непастеризованного молока), холодців з м’яса, риби, птиці, пиріжків з ліверним фаршем тощо;
  • З метою профілактики сальмонельозу чітко виконуйте вимоги при зберігання, реалізації курячих яєць з врахуванням правил їх миття та дезінфекції;
  • Чітко дотримуйтесь технології приготування страв;
  • Не допускати до приготування страв сторонніх осіб, без пройденого медичного огляду;
  • Дотримуйтесь режиму миття та дезінфекції столового та кухонного посуду.

Ринки залишаються зоною епідемічного ризику. Актуальними вимогами відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» є ст. 36 про «Обіг харчових продуктів на агропродовольчих ринках», наказ Міністерства сільського господарства і продовольства України від 04.06.1996 р. № 23 "Про затвердження Ветеринарно-санітарних правил для ринків", інші діючі підзаконні акти. Хочу звернути Вашу увагу, що вимоги законодавства написані не лише для адміністративного складу (та підлеглих) ринків, вони актуальні і для підприємців. А саме:

  • Не допускайте до реалізації харчові продукти, які заборонені законодавством: без документів, які засвідчують якість та безпеку, кондитерських, кулінарних виробів з м’яса, риби, птиці домашнього виготовлення, алкогольних напоїв, грибних, м’ясних, рибних та овочевих консервів, виготовлених в домашніх умовах, молока та олії в ПЕТ-пляшках невідомого походження, лікарських рослин, овочів та інших продуктів харчування з землі, дикорослих грибів при відсутності ветеринарно-санітарної експертизи;

Додатково для фізичних осіб-підприємців (їх реалізатори):

  • Своєчасно проводити прибирання торгових місць, створювати належні умови для дотримання правил особистої гігієни (забезпечити наявність рукомийників, миючих та дезінфікуючих засобів);
  • Дотримуватись правил особистої гігієни – працювати в санітарному одязі;
  • Своєчасно проходити медичний огляд;
  • Створювати умови для зберігання, реалізації продуктів харчування, з дотриманням правил товарного сусідства та контролювати терміни реалізації продуктів.

 

Санітарні вимоги до транспортування харчових продуктів.

 

Дотримання санітарних вимог при транспортуванні, прийманні, зберіганні, механічної кулінарної і тепловій обробці харчових продуктів, а також на стадії зберігання та реалізації готової їжі сприяє збереженню харчової цінності продуктів, попередження обсіменіння харчових продуктів і готової їжі бактеріями (у тому числі і патогенними), профілактиці харчових отруєнь та кишкових інфекцій.
Для перевезення харчових продуктів використовують тільки спеціалізований автотранспорт, який повинен мати маркування «Продукти». Кузов таких машин зсередини оббиваються оцинкованим залізом або листовим алюмінієм. У цьому автотранспорті забороняється перевозити не харчових вантажі. Особи, які супроводжують продукти у дорозі і виконують вантаження і вивантаження повинні мати медичну книжку і санітарний одяг. Транспортні засоби також повинні утримуватися в чистоті. Для цього щодня на автобазах після використання їх очищають, промивають теплим лужним розчином (1% розчином кальцинованої або 0,15% розчином каустичної соди). Не рідше одного разу на тиждень транспорт дезінфікують. Після цього кузов промивають гарячою водою, просушують і провітрюють до повного видалення запаху хлору. При зважуванні продукти не слід класти безпосередньо на ваги, їх необхідно зважувати в тарі або на поліетиленовій плівці.
Швидкопсувні продукти перевозять в охолоджуваному транспорті, або з ізотермічним кузовом з температурою, що не перевищує +2 ... +6 ° С. Тривалість перевезення не більше 2 годин. Для перевезення продуктів використовують металеву, пластмасову або дерев'яну тару.

Для перевезення хлібобулочних виробів використовують спеціальні криті автомашини або фургони, які обладнують висувними лотками, які попереджають забруднення цих виробів при навантаження і вивантаження.

Після використання транспортну тару очищають, промивають та дезінфікують, обполіскують і просушують.

Категорія: Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі | Опублікував: bashtuvm (25.07.2018) | Автор: Наталя Хомич
Сподобалася стаття? Розкажіть про неї своїм друзям через соціальні мережі:
Статтю переглянули 85 чол.
Всього коментарів користувачів сайту: 0

Ваш коментар до публікації:
(можна через соцмережі та акаунти: "Фейсбук", "ВК", "ОК", "Гугл", "Яндекс" та ін.)

avatar
 
 

10 НОВИХ КОМЕНТАРІВ
ВІДВІДУВАЧІВ САЙТУ  ДО НОВИН ТА СТАТЕЙ сайту Баштанського району:

 



Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

           

Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz