Перевірки у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Державний контроль у сфері безпечності харчових продуктів здійснюється із застосуванням актів державного контролю, затвердженого Наказом Мінагрополітики від 06.02.2017 № 42 “Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно дотримання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами”. Відповідно до цього документу, перевірки бізнесу проводяться на засадах ризик-орієнтованого підходу. Наприклад, громадське харчування “без історії” (приписів, штрафів, діяльність без загрози життю і здоров’ю людини) – незначний ступінь ризику, тому інспектування відбувається не більш як один раз на два роки, аудит не проводиться. Якщо оператор ринку вчинить правопорушення, яке спричинило харчове отруєння або стало підставою для прийняття судом постанови про зобов’язання оператора ринку тимчасово припинити виробництво та/або обіг харчових продуктів чи серйозні правопорушення Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” - оператор ринку переноситься до дуже високого ступеню ризику: інспектування – чотири рази на рік, аудит – раз на рік.
Заходи державного контролю здійснюються без попередження (повідомлення) оператора ринку, крім аудиту та інших випадків, коли таке попередження є необхідною умовою забезпечення ефективності державного контролю. Аудит постійних процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення оператора ринку не пізніше, ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу.
В цьому році відповідно до плану перевірок на 2019 рік Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області вперше будуть проводитись планові аудити системи НАССР. Про проведення планового аудиту оператор ринку буде попереджений мінімум за 3 робочих дні.
|