Баштанка.НЕТ
Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка

Ср, 24.07.2019, 02:03

Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка Сайт Баштанського району. Баштанський район, Баштанська республіка - наша історія. Найкраще місто - Баштанка

Вітаю Вас, Подорожній | RSS

РеєстраціяВхід

 
Головна сторінка Баштанка.НЕТ
Меню сайту

Категорії  СТАТЕЙ

Спорт
Освіта
Історія
Політика
Культура
Медицина
Економіка
Видатні люди Баштанки та району
РС ГУ ДСНС
Суспільство
Баштанське УЕГГ
Виконавча влада
Управління юстиції
Реєстраційна служба
Управління статистики
Місцеве самоврядування
Інформування населення
Баштанський відділ поліції
Державна фіскальна служба
Фонд соціального страхування
Центральна районна бібліотека
Баштанський міжрайонний відділ лабораторних досліджень
Управління державного казначейства у Баштанському районі
Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі
Відкритий Міжнародний університет розвитку людини "Україна" у м. Баштанка
 
Форма входу

Зверніть увагу!
Сьогодні відвідували сайт:

 
 
Баштанка рекламна
загрузка...
 
 

ВИПАДКОВІ ФОТО:

Конкурс "А я - україночка":

Центральна районна лікарня:

-22:

Візит М.П.Круглова до Баштанської ЗОШ №1:

 

Головна » Статті » Баштанський район » Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі

Стихійна торгівля - потенційна небезпека

http://krem.loga.gov.ua/sites/default/files/styles/360x260/public/news/img_5280.jpg?itok=LU5j5nIjІз початком літа стихійна торгівля у невстановлених місцях стає серйозною проблемою. Громадяни, купуючи продукти харчування, не можуть бути впевнені у їхній якості. Особливо це стосується м’ясної, кисломолочної продукції, риби. Надаючи перевагу продуктам харчування, які реалізуються із землі, не замислюються про їх якість, про хвороби тварин, від яких ця продукція, в яких умовах виготовлені, де зберігались і в яких "клунках" вони транспортувались. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих.

На стихійних ринках асортимент величезний. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашня консервація – все «засмагає» під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарії. А між іншим, умови та термін зберігання – зараз неабияк важливе питання. Адже якість продукції тут ніхто не перевіряє. Торгівля такими продуктами проводиться з грубими порушеннями вимог діючого санітарного законодавства, а саме: відсутні умови щодо зберігання та реалізації продукції, працюючі не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, відсутні умови для дотримання особистої гігієни, відсутні документи, які свідчать про безпеку та якість продуктів. Стихійна торгівля несе потенційну небезпеку для споживача – отруєння, кишкові хвороби, а то й навіть смерть. Продукти, які безконтрольно реалізують несумлінні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином.

Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами. Останнім часом відмічається погіршення ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Причиною таких харчових отруєнь здебільшого слугують домашні консерви, в’ялена, копчена, солена риба. Тож важливо звертати увагу – «Що? Де? Коли?» ви купуєте.

Першочергово! Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов зберігання.

Існують відповідні температурні норми зберігання продуктів:

+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;

+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;

-1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;

-2…+2 °С – риба гарячого копчення;

-2…-5 °С – риба холодного копчення;

–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені. Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.

 

Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С приблизно добу. Стільки ж часу можна тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С. Сало тримають при температурі не вище +1°С.

Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С. Вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб). Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

Саме вище зазначені режими гарантують, що товар зберігається якісно, а головне – він безпечний для здоров’я людини.

 

Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу. Тому продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців.

Тому звертаємося до всіх мешканців району та міста із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням цих небезпечних продуктів. Купуйте якісні продукти харчування на ринках та в продовольчих магазинах. Адже якщо ніхто не купуватиме товари на стихійних ринках – то відповідно й останні зникнуть.

 

 

Категорія: Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі | Опублікував: bashtuvm (24.06.2019) | Автор: Сакара Сергій
Сподобалася стаття? Розкажіть про неї своїм друзям через соціальні мережі:
Статтю переглянули 545 чол.
Всього коментарів користувачів сайту: 0

Ваш коментар до публікації:
(можна через соцмережі та акаунти: "Фейсбук", "ВК", "ОК", "Гугл", "Яндекс" та ін.)

avatar
 
 

10 НОВИХ КОМЕНТАРІВ
ВІДВІДУВАЧІВ САЙТУ  ДО НОВИН ТА СТАТЕЙ сайту Баштанського району:

 



Згідно Правил адміністрація сайту не впливає на зміст публікацій і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють у коментарях та блогах.

 

           

Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz