Протягом 2016 року проведена реєстрація 185 потужностей, які провадять діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів, це становить приблизно 75-80% від наявних потужностей, тож нагадуємо про необхідність реєстрації. Згідно з статтями 20 ч. 2 п. 4; 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, а саме:
- суб’єкти господарювання, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом (первинне виробництво - виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин)та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10°C, залишаючись придатними для споживання людиною;
...
08.11.2016р. об 11:30 до Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі надійшло повідомлення про виявлення трупу свині на узбіччі польової дороги в 20 метрах від траси Н11на відстані 2 км до с. Добра Криниця, 2,5 км до с.Родники та 5 км до с. Виноградівка Баштанського району.
В 12:45 на місце події виїхали група в складі - начальник Баштанської РДЛВМ Чавдар В.Б., лікар ветеринарної медицини Баштанської РДЛВМ Сінченко М.В., фельдшер ветеринарної медицини Баштанської ДЛВМ Сінченко С.М. Встановлено, на узбіччі польової дороги в 20 метрах від траси Н11на відстані до с. Добра Криниця до 2 км, с. Виноградівка 5 км Баштанського району знайдено труп свині віком 4-5 міс., вагою 60-70кг. Відстань від місця знаходження трупу до с. Добра Криниця -2 км, с.Родники 2,5 км, с. Виноградівка - 5 км. На місце також прибули працівники Баштанського відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області, які на місці задокументували та зафіксували знаходження трупу свині.
...
Залишається складною ситуацією щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Миколаївській області, протягом жовтня 2016 року виявлено ще 2 неблагополучних пункти по африканській чумі свиней - в приватному домогосподарстві мешканця с. Попільне Березанського району та на приватній фермі біля с. Калинівка Вітовського району, є підозра на захворювання АЧС в приватному домогосподарстві в с. Степове Миколаївського району. В неблагополучних пунктах проводяться заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху АЧС. Від епізоотичного вогнища АЧС в с. Калинівка Вітовського району визначено зону нагляду в яку ввійшли населені пункти Баштанського району: с. Інгулка, с. Мар’ївка, с. Виноградівка, с. Нове Життя, с. Новомар’ївка, с. Лоцкине, с. Родніки...
31.08.2016р. о 16.15 до Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі надійшло повідомлення від сільського голови Пісківської сільської ради Халабуди О. В. про те, що виявлено труп свині на території колишнього мехзагону біля села Піски Баштанського району (відстань до с. Піски – 4км, до с. Костянтинівка – 4,5 км)...
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки...
...
Вчора, 17.08.2016р. було відправлено до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ., патологічний матеріал від трупів свиней невідомого походження, які були знайдені на узбіччі польової дороги від траси Н11 до с. Добре Баштанського району.
18.08.2016 року о 1700 надійшло повідомлення Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи про виявлення ДНК вірусу африканської чуми свиней в надісланих зразках патологічного матеріалу (Звіт про результати досліджень патологічного матеріалу №005448 п.м./16)...
...
17.08.2016р. о 1000 до Управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі надійшло повідомлення про виявлення двох трупів свиней на узбіччі польової дороги від траси Н11 до с. Добре Баштанського району.
В 1045 17.08.2016р. на місце виявлення трупів свиней виїхали група фахівців ветеринарної медицини для встановлення обставин. Встановлено, що на узбіччі польової дороги до с. Добре в 100 метрах від траси Н11 знайдено 2 трупи поросят віком 3-3,5 міс., вагою 35-40кг. Відстань від місця знаходження трупів до с. Добре -5,5 км, до м. Баштанка 8 км.
При огляді встановлено, що трупи вздуті, синюшного кольору, знаходяться в стані розкладання, патологоанатомічний розтин не проводився. Приблизна дата загибелі поросят 13-14 серпня 2016року. Трупи невідомого походження, дату та місце захворювання не встановлено...
...
. Згідно з статтями 20 ч. 2 п. 4; 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, а саме...
...