Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це ринок.
Стихійна торгівля вже стала звичним і невід’ємним атрибутом життя населення районів та міст. У жодній європейській країні не можна побачити вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.
Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP) — система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Іншими словами — це аналіз ризиків і контролю критичних точок.
Що можна і чого не можна робити українцям під час карантину.
Звичний уклад життя українців кардинально змінився разом зі світовим спалахом коронавірусу. Розповідаємо, що можна і не можна робити під час режиму карантину, запровадженого в країні. Працювати з дому. Після введення загальнонаціонального карантину, який триватиме до 24 квітня, уряд закликав українців працювати дистанційно.
Краще не наражати себе на небезпеку і самоізолюватись (тобто залишатися вдома) — встановлено, що інкубаційний період хвороби може тривати від 2 до 14 днів після зараження COVID-19. Іншими словами, симптоми захворювання можуть бути відсутні аж до двох тижнів, і інфікована людина може заражати інших, навіть не підозрюючи про це.
ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ І ДІЇ ПРИ ЗАГРОЗІ ОТРУЄННЯ АГРОХІМІКАТАМИ
Попередження негативного впливу пестицидів на життєдіяльність людини
Широке застосування пестицидів у сільському господарстві України бере свій початок з кінця шістдесятих - початку сімдесятих років. З 1980-го, коли почалося впровадження інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур з метою їх збереження шляхом знищення шкідників, використання і навантаження пестицидів на орну землю стало невпинного зростати і досягло максимального рівня у 1985 - 1987 роках.
В окремих районах навантаження пестицидів на гектар орної землі становило 40 і більше кілограмів. Що ж таке пестициди? По-перше, це отруйні речовини, які залежно від призначення діляться на кілька груп: інсектициди - хімічні речовини для знищення комах; акарициди - хімічні речовини для знищення кліщів; лімбациди - хімічні речовини для знищення нематод - круглих хробаків, що паразитують у рослинах; зооциди - хімічні речовини для знищення гризунів; фунгіциди - хімічні речовини для знищення грибків, що паразитують головним чином на насіннях сільськогосподарських культур; гербіциди та дефоліанти - хімічні речовини для знищення бур'янів.
ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ І ДІЇ ПРИ ЗАГРОЗІ ОТРУЄННЯ АГРОХІМІКАТАМИ
Попередження негативного впливу пестицидів на життєдіяльність людини
Широке застосування пестицидів у сільському господарстві України бере свій початок з кінця шістдесятих - початку сімдесятих років. З 1980-го, коли почалося впровадження інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур з метою їх збереження шляхом знищення шкідників, використання і навантаження пестицидів на орну землю стало невпинного зростати і досягло максимального рівня у 1985 - 1987 роках.
В окремих районах навантаження пестицидів на гектар орної землі становило 40 і більше кілограмів. Що ж таке пестициди? По-перше, це отруйні речовини, які залежно від призначення діляться на кілька груп: інсектициди - хімічні речовини для знищення комах; акарициди - хімічні речовини для знищення кліщів; лімбациди - хімічні речовини для знищення нематод - круглих хробаків, що паразитують у рослинах; зооциди - хімічні речовини для знищення гризунів; фунгіциди - хімічні речовини для знищення грибків, що паразитують головним чином на насіннях сільськогосподарських культур; гербіциди та дефоліанти - хімічні речовини для знищення бур'янів.
Враховуючи, що переважна частина працівників державних установ продовжує виконання своїх функцій безпосередньо на основних робочих місцях, з метою запобігання виникненню та розповсюдженню корона вірусної хвороби (COVID-19) закликаємо дотримуватися наступних додаткових до рекомендованих ВООЗ гігієнічних процедур під час перебування в установі...
Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 в закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів в закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі на всій території країни. Загальна інформація про захворювання Коронавірусна інфекційна хвороба COVID-19 була вперше виявлена в місті Ухань провінції Хубей Китайської народної республіки в грудні 2019 року. Станом на 20:00 17 березня в Україні лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19, зокрема 2 летальних. За результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України отримано 14 позитивних результатів на COVID-19: Чернівецька (10), Житомирська (1), Київська (1) області та м. Київ (2). Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті.
ЛЕЙКОЗ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ Лейкоз великої рогатої худоби – це ракове захворювання. Його викликає збудник – вірус. Цей вірус подібний до вірусу, що викликає лейкемію (білокрів’я) в людей. З огляду на це вважається, що лейкоз ВРХ небезпечний не тільки для корів та інших тварин, а й для людей. Відповідно дочинної інструкції,молоко від таких корів забороняється для реалізації – з метою запобігання поширенню інфекції. Вірус виділяється з тіла тварини і з кров’ю (може передаватися через укуси комах), і з молоком, і зі слиною, і з іншими екскретами, що містять білі кров’яні тільця – лімфоцити. Джерелом збудника хвороби є інфіковані вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях процесу. Фактори передачі вірусу - кров, молоко та інші матеріали, що містять лімфоїдні клітини, заражені вірусом лейкозу. Поширенню лейкозу серед сприйнятливого поголів'я сприяють: - Спільне утримання здорових і заражених тварин; - Спільний випас; - Випоювання телятам молозива і молока від хворих корів; - Використання для осіменіння сперми заражених лейкозом биків; - Недотримання правил асептики і антисептики при ветеринарно-зоотехнічних заходах (взяття крові, вакцинація, ректальні дослідження та ін.).
Перший випадок короновірусу в Україні: ситуація під контролем медиків та уряду - Зареєстровано перший випадок короновірусу в Україні – у Чернівцях. КОНТЕКСТ: - Чоловік 26 років приїхав із дружиною з Італії. На момент температурного скринінгу на кордоні температура була нормальною. - По приїзді людина отримала консультацію у сімейного лікаря. - Симптоми з’явилися 28 лютого. Звернувся по допомогу 29 лютого, був ізольований, взяті тести на грип та короновірус. Тест виявився позитивним.. - Наразі чоловік перебуває у інфекційній лікарні, дружина - в самоізоляції у себе вдома, з нею постійно контактує лікар. СИСТЕМА СПРАЦЮВАЛА ТАК, ЯК НАЛЕЖИТЬ. - По-перше ДОСЛУХАЛАСЯ до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я про самоізоляцію та по приїзді до Чернівців не контактувала із ближніми та родичами. Тобто, добровільно само ізолювалися. - По-друге, після заяви громадянина було викликано спеціальну бригаду швидкої, пацієнт був доправлений у заклад, який визначено наказом МОЗ по Чернівецький області. - По-третє, з 4 випадків підозри на короновірус підтвердився лише один випадок. Працюють контактними особами, з якими контактували ці люди – вони наразі перебувають у самоізоляції. - Жодних екстремальних подій не сталося. Ми перебуваємо в тій самій фазі розповсюдження епідемії, що й раніше – на стадії «поодиноких випадків». Наші служби діють у чіткій відповідності до інструкцій. На випадок зміни ситуації у нас є чіткий алгоритм. ЩО РОБИТИ?
Пам'ятка щодо профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій
Клінічні ознаки грипу та ГРВІ: • головний біль, біль у м'язах, біль у горлі,
• підвищення температури тіла, кашель,
• нежить, закладання носа, в окремих випадках — блювота і понос. Як можна заразитися вірусом грипу? • Від іншої хворої людини повітряно-краплинним,
• повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання),
• при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів). Як довго є заразним хворий на грип?
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що 24.01.2020 року зареєстровано випадок сказу собаки в м. Баштанка. В дворі по вул. Заводській, де утримувалась хвора тварина, вимушено вакциновано проти сказу сприйнятливих тварин, проведення дезінфекція території. Встановлено 4 людини які контактували з собакою, 1 з них була укушена цією собакою. Наразі люди отримують необхідну медичну допомогу КНП "Багатопрофільна лікарня Баштанського району".
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що в с. Благодатне Арбузинського району зареєстровано випадок сказу у людини, який закінчився летально. Як було з’ясовано покус був нанесений безпритульною собакою, потерпілий від госпіталізації та введення антирабічної вакцини він відмовився.
Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.
Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі. Оскільки невідомо про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувалися. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Не згадують вони повідомлення у засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Громадяни не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях торгівлі. Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я.
Лейкоз великої рогатої худоби – це ракове захворювання. Його викликає збудник – вірус. Цей вірус подібний до вірусу, що викликає лейкемію (білокрів’я) в людей. З огляду на це вважається, що лейкоз ВРХ небезпечний не тільки для корів та інших тварин, а й для людей.
Відповідно дочинної інструкції,молоко від таких корів забороняється для реалізації – з метою запобігання поширенню інфекції.
Вірус виділяється з тіла тварини і з кров’ю (може передаватися через укуси комах), і з молоком, і зі слиною, і з іншими екскретами, що містять білі кров’яні тільця – лімфоцити. Джерелом збудника хвороби є інфіковані вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях процесу. Фактори передачі вірусу - кров, молоко та інші матеріали, що містять лімфоїдні клітини, заражені вірусом лейкозу.
14.11.2019 в приватному господарстві гр. Косової Г.А., с. Троїцьке, Новоодеського району, Миколаївської області зареєстровано загибель 1 голови свині віком 5 місяців.
При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Одеській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м. Одеса встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 003853 п.м./19 від 14.11.2019).