Восени флора та фауна готується до настання холодів. Дерева скинули своє ошатне вбрання. Прикро бачити, як жителі міста обабіч жвавих міських вулиць згрібають опале листя й там його спалюють. Тут уже не до сентиментів.
Вже 20 вересня 2019 року настає кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції НАССР має бути впроваджена на всіх українських підприємствах. Це стосується й малих потужностей, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами.
Багато операторів ринку сподіваються, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР», вони зможуть працювати без проблем і надалі. Таких «підприємців» чекає розчарування: наявність лише сертифікату не є панацеєю, тому що система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів. Ефективність впровадження такої системи будуть перевіряти спеціально навчені аудитори ДПССУ (Держпродспоживслужби України).
ПРО ПРОВЕДЕННЯ ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ НА ТЕРИТОРІЇ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Баштанське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що відповідно до виконання програми боротьби зі сказом на території України в 2019 році з 24.09.2019 року на території Миколаївської області планується проведення пероральної вакцинації тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною проти сказу з літаків.
ПРО ПРОВЕДЕННЯ ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ НА ТЕРИТОРІЇ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Баштанське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що відповідно до виконання програми боротьби зі сказом на території України в 2019 році з 24.09.2019 року на території Миколаївської області планується проведення пероральної вакцинації тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною проти сказу з літаків.
З 6 серпня 2019 року набрав чинності Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (надалі Закон).
Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів і харчові продукти (зокрема для громадського харчування). Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача. За це відповідає оператор ринку.
Закон визначає, що інгредієнти-алергени, які можуть входити до складу харчового продукту, мають бути виділені кольором або шрифтом, і візуально відрізнятись від інших інгредієнтів
на межі Врадіївського та Первомайського районів в лісосмузі на відстані 100 м. від траси Платонове - Кропивницький (132 кілометр)
18.08.2019р.до Кривоозерського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшло повідомлення від співробітників національної поліції про виявлення трупів свиней на межі Врадіївського та Первомайського районів в лісосмузі на відстані 100 м. від траси Платонове - Кропивницький (132 кілометр).
15.08.2019 в приватному господарстві мешканки м.Первомайськ Миколаївської області, зареєстровано загибель 1 свині віком 12 місяців.
При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Державному науководослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 010635 п.м./19 від 16.08.2019).
Сьогодні виникла реальна загроза повернення МІСЬКОГО СКАЗУ (котів,собак). Тому слід, ще раз нагадати про те, звідки чатує небезпека. Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується - смертю. Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру через подряпини.
Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів,висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини. В слині вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів, в гліцерині до 90 днів. Потрапивши до рани, він може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинових і очних залоз. Інкубаційний період від 7 днів до року і навіть більше.
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Баштанське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує:
01.07.2019 в приватному господарстві мешканцяс.ПетропавлівкаДоманівського району, Миколаївської області зареєстровано загибель 3 голів свиней віком 3-12 місяців.
При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 001612 п.м./19 від 01.07.2019).
За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Станом на 01.06.2019р. територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 померли. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків,під час яких постраждало 31 особа.
Ботулізм являє собою досить важке захворювання токсико- інфекційного характеру, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи, спинного і головного мозку. При потраплянні ботулотоксину в організм розвивається гостра та прогресуюча дихальна недостатність. При відсутності належного лікування ця хвороба може призвести до летального результату.
На порозі чудова та трішки сумна пора - пора випускних вечорів і початку нового дорослого життя. Батьки та класні керівники вже зараз в клопотах і думках, як влаштувати випускникам незвичайні та яскраві свята, які б залишилися в серцях кожного надовго. Але потрібно пам’ятати, що свято випускного вечора повинно бути не лише веселим, але і безпечним в епідемічному відношенні. На жаль епідемічна ситуація в країні дуже напружена. Реєструються багато спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь. Всі вони як правило пов’язані з вживанням недоброякісних продуктів харчування, питної води, готових страв, виготовлених, як в закладах громадського харчування, так і в домашніх умовах .
Пам’ятка для керівників, педагогічного та медичного персоналу пришкільних таборів
Головною метою діяльності закладів щодо організації літнього відпочинку дітей шкільного віку є створення умов для їх фізичного оздоровлення, підвищення рівня соціально – психологічної адаптації та реабілітації школярів.
Пришкільні відпочинкові табори створюються на базі загально – освітніх навчальних закладів.
Основними оздоровчими факторами в таборах є: максимальне перебування на відкритому повітрі, рухова активність, раціональне харчування, чергування різних видів діяльності, загартовуючих процедур.