З 6 серпня 2019 року набрав чинності Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (надалі Закон).
Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів і харчові продукти (зокрема для громадського харчування). Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача. За це відповідає оператор ринку.
Закон визначає, що інгредієнти-алергени, які можуть входити до складу харчового продукту, мають бути виділені кольором або шрифтом, і візуально відрізнятись від інших інгредієнтів
на межі Врадіївського та Первомайського районів в лісосмузі на відстані 100 м. від траси Платонове - Кропивницький (132 кілометр)
18.08.2019р.до Кривоозерського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшло повідомлення від співробітників національної поліції про виявлення трупів свиней на межі Врадіївського та Первомайського районів в лісосмузі на відстані 100 м. від траси Платонове - Кропивницький (132 кілометр).
15.08.2019 в приватному господарстві мешканки м.Первомайськ Миколаївської області, зареєстровано загибель 1 свині віком 12 місяців.
При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Державному науководослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 010635 п.м./19 від 16.08.2019).
Сьогодні виникла реальна загроза повернення МІСЬКОГО СКАЗУ (котів,собак). Тому слід, ще раз нагадати про те, звідки чатує небезпека. Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується - смертю. Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру через подряпини.
Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів,висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини. В слині вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів, в гліцерині до 90 днів. Потрапивши до рани, він може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинових і очних залоз. Інкубаційний період від 7 днів до року і навіть більше.
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Баштанське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує:
01.07.2019 в приватному господарстві мешканцяс.ПетропавлівкаДоманівського району, Миколаївської області зареєстровано загибель 3 голів свиней віком 3-12 місяців.
При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 001612 п.м./19 від 01.07.2019).
За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Станом на 01.06.2019р. територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 померли. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків,під час яких постраждало 31 особа.
Ботулізм являє собою досить важке захворювання токсико- інфекційного характеру, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи, спинного і головного мозку. При потраплянні ботулотоксину в організм розвивається гостра та прогресуюча дихальна недостатність. При відсутності належного лікування ця хвороба може призвести до летального результату.
На порозі чудова та трішки сумна пора - пора випускних вечорів і початку нового дорослого життя. Батьки та класні керівники вже зараз в клопотах і думках, як влаштувати випускникам незвичайні та яскраві свята, які б залишилися в серцях кожного надовго. Але потрібно пам’ятати, що свято випускного вечора повинно бути не лише веселим, але і безпечним в епідемічному відношенні. На жаль епідемічна ситуація в країні дуже напружена. Реєструються багато спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь. Всі вони як правило пов’язані з вживанням недоброякісних продуктів харчування, питної води, готових страв, виготовлених, як в закладах громадського харчування, так і в домашніх умовах .
Пам’ятка для керівників, педагогічного та медичного персоналу пришкільних таборів
Головною метою діяльності закладів щодо організації літнього відпочинку дітей шкільного віку є створення умов для їх фізичного оздоровлення, підвищення рівня соціально – психологічної адаптації та реабілітації школярів.
Пришкільні відпочинкові табори створюються на базі загально – освітніх навчальних закладів.
Основними оздоровчими факторами в таборах є: максимальне перебування на відкритому повітрі, рухова активність, раціональне харчування, чергування різних видів діяльності, загартовуючих процедур.
Пестициди відносяться до групи хімічних речовин, що використовуються в сільськогосподарській промисловості для боротьби з хвороботворними для рослин організмами, бур’янами, шкідниками, ектопаразитами домашніх тварин.
По хімічній природі це можуть бути різноманітні речовини: хлорорганічні, які містять важкі метали (наприклад, мідь і ртуть), похідні фосфорорганічних речовин.
Якщо робота людини пов’язана з сільським господарством, рослинництвом, то порушення правил техніки безпеки при підготовці розчинів пестицидів, їх використання, чищення і ремонту устаткування, застосовуваного при обприскуванні рослин, може призвести до сумних наслідків.
Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.
На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.
Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує правила збирання та споживання грибів.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Чистота і порядок в місті залежить від кожного з нас.
Квітучі дерева, нові будівлі, чисте повітря, прибрані вулиці та парки – мінімум, потрібний, щоб пишатися своїм містом і насолоджуватися життям у ньому.
Навіть найменша дрібничка, зроблена у цьому плані кожним жителем та керівниками підприємств, принесе суспільну користь і зробить місто кращим. І навпаки, кожен кинутий під ноги недопалок – краплина, з якої збирається море сміття. А комусь же його треба вимітати.
Звичайно, відповідні служби міста проводять свою роботу щодо прибирання та очищення міста від сміття, але й самим баштанцям потрібно подбати про покращення санітарно-екологічного стану міста, підтримуючи чистоту на своїх подвір’ях і прилеглих до них територій.
Сподіваємось на підтримку жителів та гостей міста, що вони не будуть стояти осторонь цього процесу, інакше самотужки навести належний санітарний порядок і утримувати населений пункт чистими і красивими буде досить складно.
Кліщі найактивніші у травні-червні, а також у серпні-вересні. Варто пам'ятати, що ці небезпечні комахи переносять інфекції. Щороку кількість українців, які заражаються інфекційними захворюваннями внаслідок укусу кліщів, збільшується в рази .