|
В категорії матеріалів: 144 Показано матеріалів: 46-60 |
Сторінки: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 » |
Сортувати за:
Даті ·
Назві ·
Коментарям ·
Переглядам
Протягом 2018 року до управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини надійшло 136 звернень громадян в тому числі 63 про порушення операторами ринку законодавства про харчові продукти. Із 63 звернень про порушення операторами ринку законодавства про харчові продукти 23 обґрунтованих та 40 не обґрунтованих.
Основною причиною необґрунтованих звернень є надання заявниками недостатньої інформації необхідної для здійснення позапланового заходу державного контролю, а саме відсутність назви оператора ринку (натомість зазначають назву магазинів, кафе, тощо), точної адреси місця знаходження потужності (натомість зазначають або просто вулицю, або ріг вулиць), детального опису порушень, також в деяких випадках відсутність наявності копій товарних чеків або інших матеріалів, що підтверджують порушення операторами ринку законодавства про харчові продукти.
|
Із початком літа стихійна торгівля у невстановлених місцях стає серйозною проблемою. Громадяни, купуючи продукти харчування, не можуть бути впевнені у їхній якості. Особливо це стосується м ясної,кисло-молочної продукції, риби. Надаючи перевагу продуктам харчування, які реалізуються із землі, не замислюються про їх якість, про хвороби тварин, від яких ця продукція, в яких умовах виготовлені, де зберігались і в яких "клунках" вони транспортувались. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Ігнорують вони і повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Людина отруївшись такими продуктами харчування, не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.
|
06.04.2019 в приватному господарстві гр. Бараннікова А.А., вул. Шевченка, 28, с. Піски, Баштанського району, Миколаївської області зареєстровано загибель 2 голів свиней віком 6 місяців.
При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 000770 п.м./19 від 08.04.2019).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 08.04.2019 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Баштанській районній державній адміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.
|
Підозра захворювання свиней на африканську чуму.
06.04.2019р. о 8:30 до Баштанського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшло повідомлення від мешканця села Піски про загибель двох голів свиней.
|
Впровадження НАССР у закладах громадського харчування
За статистикою, кожен шостий випадок харчових отруєнь в Україні пов’язаний із відвідуванням закладів громадського харчування. Головним чином це трапляється через порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, а також через недотримання закладами громадського харчування санітарно-гігієнічних норм і правил.
|
Випадок африканської чуми свиней
в селі Котляреве Вітовського району
06.03.2019 в приватному господарстві мешканця с. Котляреве, Вітовського району, Миколаївської області зареєстровано загибель 2 голів свиней віком 4-5 місяців.
При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м. Дніпро встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 000406 п.м./19 від 06.03.2019).
|
Що потрібно знати про Заразний вузликовий дерматит
великої рогатої худоби!
Останнім часом захворювання на заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (або нодулярний дерматит), яке раніше було характерне для країн Африки, набуло широкого поширення. На сьогодні хвороба реєструється в Російській Федерації, Вірменії, Азербайджані, Казахстані, Албанії, Болгарії, Греції, Кіпрі, Туреччині, Ірані, країнах Прибалтики.
Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби, включена до списку МЕБ. Існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України. На даний час ступінь ризику оцінюється як середній, проте прогнози можуть коригуватися. Це залежить від швидкості наближення захворювання до наших кордонів. З метою запобігання занесенню вірусу вузликового дерматиту великої рогатої худоби на територію України забороняється увезення сприятливих тварин з неблагополучних щодо цієї хвороби країн, їх зон.
|
Питна вода і здоров’я
Вода це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вода – незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.
Ще у давні часи люди шанували і цінували воду, дбайливо ставились до джерел, криниць і колодязів. В багатьох археологічних культурах світу на залишках глиняного посуду збереглися малюнки води у вигляді хвилястих ліній і дощу – у вигляді косих ліній. У давніх шумерів професія лікаря називалася асу – «той, що знає воду». Це був знавець, який розумівся на цілющих властивостях води і за її допомогою лікував людей. Багато стародавніх культур знали і використовували в культових цілях так звану водну магію. Жива і мертва вода відома нам ще з дитячих казок, проте в XXI столітті це реальні поняття і результат досягнень сучасної науки.
Здоров’я людини залежить від якості питної води. Після відкриття Пастером, Кохом та іншими ученими хвороботворних мікробів людству стало відомо епідемічне значення води у розповсюдженні таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.
|
Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.
|
УВАГА ! ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО КІР ?!
Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Саме це небезпечне вірусне захворювання є причиною дитячої смертності у світі.
Зауважимо, що 2018 року в Україні на кір захворіли майже 54,5 тисячі людей (20 тис. дорослих та 34 тис. дітей). Унаслідок ускладнень кору померли 16 людей: 12 дітей і четверо дорослих. Зазначається, що всього з 28 грудня 2018 до 1 лютого 2019 року на кір в Україні захворіли 15095 осіб - 6364 дорослих і 8731 дитина. Найвищі показники захворюваності - у Львівській (2651 людина: 908 дорослих і 1743 дитини), Вінницькій (1383 людини: 588 дорослих і 795 дітей), Рівненській (1389 осіб: 457 дорослих і 932 дитини), Хмельницькій (1058 людей: 583 дорослих і 475 дітей) областях та місті Києві (1214 осіб: 624 дорослих і 572 дитини).
|
У Миколаївському районі в трупі свині виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС)
28.01.2019 року о 1100 год. до начальника Миколаївської міської державної лікарні ветеринарної медицини Яськова В.В. надійшло повідомлення у телефонному режимі від керівника з соціально-економічного розвитку мкр. Велика Корениха та Мала Корениха про виявлення трупа свині на сміттєзвалищі, який знаходиться 400 м від мкр. Велика Корениха.
О 1200 год. спеціалістами Миколаївської міської державної лікарні ветеринарної медицини та Миколаївського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області здійснено виїзд на вказану місцевість для з’ясування обставин та відбору зразків патологічного матеріалу.
|
Диспансеризація сільськогосподарських тварин– це важливо!
Диспансеризація - один з видів обстеження стану здоров’я тварин. Мета диспансеризації - профілактика захворювань, виявлення схильності до захворювань, рання діагностика найпоширеніших зооантропонозів. Зооантропонози (антропозоонози) - група інфекційних і інвазійних хвороб, загальних (спільних) тваринам і людині. До зооантропонозів відноситься близько 100 захворювань різної етіології (лейкоз, сибірська виразка, сап, бруцельоз, туберкульоз, сказ, ящур, кліщовий енцефаліт, актиномікоз, лептоспіроз, Ку-лихоманка, тріпаносомоз, ехінококоз, трихінельоз, діфіллоботріоз і ін.). Джерелом збудників зооантропонозів для людини є перш за все тварини, з якими людина часто стикається в процесі господарської діяльності і в побуті.
|
СКАЗ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ.
Сказ (гідрофобія) – це гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання, характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи (енцефаліт) і завжди, при відсутності своєчасного проведеного курсу щеплень, закінчується смертю хворого.
В останні роки сказ продовжує залишатись постійною загрозою для людства в багатьох країнах світу та є однією з найважливіших проблем, як в галузі охорони здоров’я населення, так і в ветеринарії. В Україні сказ серед тварин реєструється у всіх регіонах. Протягом останніх років в нашій державі траплялись поодинокі смертельні випадки захворювань на гідрофобію серед людей, виникнення яких було пов'язано з несвоєчасним зверненням потерпілих від укусів тваринами за медичною допомогою (в день прояву клінічних ознак хвороби).
|
Харчові отруєння: причини, симптоми, наслідки та перша допомога
Незабаром на всіх нас чекають веселі новорічні свята, а отже і приготування новорічних страв. Перед святами продукти закуповуються поспіхом, готуються вони про запас, а зберігаються часом поза холодильником. Після поїдання несвіжих делікатесів, з'являється нудота, пронос, блювота, болі в кишківнику та шлунку. Викликають захворювання мікроби та їх токсини – отрути білкової природи, що знаходяться в продуктах. Їх збудники потрапляють у харчові продукти при порушенні санітарно-гігієнічних правил приготування та зберігання їжі, при використанні забрудненої води. При зберіганні зараженої їжі при кімнатній температурі, відбувається активне розмноження бактерій і токсинів. Часто заражені мікробами продукти нічим не відрізняються від доброякісних ні на вигляд, ні на смак, ні за запахом.
|
|
|